Daljnje jačanje prekogranične suradnje između carinskih tijela Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije

  • Slika /11664/1.jpg
  • Slika
  • Slika

U Središnjem uredu Carinske uprave 14. studenog 2022. održan je radni sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici carinskih tijela Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije te predstavnici Tajništva CEFTA-e i Stalnog tajništva Prometne zajednice EU – Zapadni Balkan, a na kojem se raspravljalo o jačanju prekogranične suradnje carinskih tijela u okviru koncepta Zelenih koridora.

Ovaj koncept uspostavljen je za vrijeme početka pandemije COVID-19 radi osiguranja kontinuiranog funkcioniranja opskrbnih lanaca na jedinstvenom tržištu EU te unutar Zapadnog Balkana, s ciljem olakšavanja prometa i trgovine osnovnim robama.
 
Potaknuti aktivnostima koje se provode na povezivanju Zelenih koridora koji su uspostavljeni na području EU-a i onih na području zapadnog Balkana, Carinska uprava RH predložila je carinskim tijelima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije jačanje carinske suradnje u obliku uspostave mehanizma elektroničke razmjene podataka o prekograničnom komercijalnom prometu koji se odvija na zajedničkim graničnim prijelazima, a s ciljem olakšavanja trgovine te otkrivanja i sprječavanja nezakonitih prekograničnih aktivnosti.
 
Na sastanku je postignut načelni dogovor oko okvira zajedničke suradnje te nacrta teksta budućeg bilateralnog akta kojim bi se detaljno uredila suradnja Carinske uprave RH i svakog carinskog tijela susjednih država te je dogovorena daljnja komunikacija i suradnja u tom smjeru.
 
Pri tome, potrebno je naglasiti značajnu podršku koju nastojanjima uspostave suradnje pruža Tajništvo CEFTA-e, koje osigurava tehničko aplikativno rješenje za prekograničnu razmjenu podataka između carinskih tijela te doprinos suradnji koji je pružilo Stalno tajništvo Prometne Zajednice.
 

Pisane vijesti