Cu virovitica: provedene planirane pojačane mjere carinskog nadzora nad proizvodnjom i prometom trošarinskih proizvoda

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1711_201402170953503987.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 13. veljače 2014. godine, na području mjesne nadležnosti PCU Osijek, ovlašteni carinski službenici Službe za nadzor CU Virovitica, u suradnji s ovlaštenim carinskim službenicima Službe za mobilne jedinice SU CURH-a i OMJ Varaždin te policijskim službenicima PU virovitičko-podravske, proveli su planirane pojačane mjere carinskog nadzora nad proizvodnjom i prometom trošarinskih proizvoda (duhan, alkohol).

Ukupno je, na temelju prethodno izdanih sudskih naloga, provedeno 15 dokaznih radnji - pretraga stambenih prostorija i drugih prostora koje koriste fizičke osobe s područja Virovitičko-podravske županije, a za koje je postojala osnovana sumnja da nezakonito postupaju s trošarinskim proizvodima. Pretrage su provedene uz pomoć dva službena carinska psa obučena za detekciju duhana i duhanskih proizvoda. Nakon provedenih dokaznih radnji, sukladno odredbama članka 104. Zakona o trošarinama, ovlašteni carinski službenici oduzeli su ukupno 302,92 kg osušenih listova duhana pripremljenih za rezanje, 77,64 kg sitno rezanog duhana za savijanje cigareta i 335 litara rakije.

Kod pet osoba, hrvatskih državljana, utvrđeni su trošarinski prekršaji koji se odnose na nezakonito posjedovanje, čuvanje i raspolaganje sitno rezanim duhanom za pušenje i ostalim duhanom za pušenje dok je kod dvije fizičke osobe utvrđeno nezakonito posjedovanje i čuvanje jakog alkoholnog pića - rakije, čime su postupili suprotno Zakonu o trošarinama. Za ove trošarinske prekršaje propisana je novčana kazna za fizičke osobe u iznosu od 5.000,00 kn do 100.000,00 kn. 
 
U porezno-upravnom postupku, za oduzete trošarinske proizvode, slijedi donošenje poreznih rješenja radi novoutvrđenih obveza trošarine na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje u ukupnom iznosu od 150.047,60 kuna te trošarine na čisti (etilni) alkohol sadržan u alkoholnim pićima u ukupnom iznosu od  7.989,75 kuna.
 
Zbog ilegalne proizvodnje domaće rakije zapečaćena su tri kotla za rakiju, a zbog ilegalne prerade osušenih listova duhana, sukladno odredbama Prekršajnog zakona, zaplijenjene su četiri rezačice za duhan.

 



Pisane vijesti