Carinskim nadzorom spriječena nedozvoljena prodaja alkoholnih pića, nenamjensko korištenje naftnih derivata, pokušaji nezakonitog unosa robe u carinsko područje republike hrvatske kao i vršenje međunarodnog prijevoza bez dozvole

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/ofvra2_11091.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 07. rujna 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, od strane ovlaštenih carinskih službenika Odjela za nadzor vršen je pojačan nadzor nad prodajom trošarinskih proizvoda na području otoka Lošinja, kojom prilikom su zabilježene povrede Zakona o trošarinama u tri slučaja. Naime, izvršenim nadzorom na štandovima za prodaju voća i povrća u sva tri slučaja pregledom skladišnog dijela štanda pronađene su staklene boce, te plastični kanastri u kojima se nalazilo alkoholno piće, rakija travarica i lozovača bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske kao i bez deklaracije o proizvodu i proizvođaču. Ujedno je nadzorom utvrđeno u sva tri slučaja da prodavatelji, hrvatski državljani nisu registrirani proizvođači alkoholnih pića te da nemaju odobrenje za prodaju alkoholnih pića na otvorenom od nadležne carinarnice, čime je počinjen trošarinski prekršaj temeljem članka 80. st.1. za koji je Zakonom o trošarinama predviđena novčana kazna u iznosu od 40.000,00 kuna do 1.000.000,00 kuna za pravnu osobu, te novčana kazna od 3.000,00 kuna do 50.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Ujedno sukladno navedenim trošarinskim propisima od strane carinskih službenika navedena roba privremeno je oduzeta, a protiv prekršitelja temeljem odredbi Carinskog zakona i Zakona o trošarinama slijedi daljnje postupanje.
Na području mjesno nadležnih Carinarnica Krapina, Pula i Slavonski Brod tijekom obavljanja mjera carinskog nadzora provjere nenamjenskog korištenja ulja za loženje i eurodizel-dizelskog goriva obojenog plavom bojom od strane ovlaštenih carinskih službenika Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage otkriveno je više slučajeva povrede Zakona o trošarinama.Naime, ovlašteni carinski službenici Carinarnice Krapina, pokrenuli su prijavu o počinjenom prekršaju protiv hrvatskog državljanina iz Belca jer je neposrednim carinskim nadzorom, dana 06. rujna 2011. godine, na lokaciji grada Zlatara, utvrđeno da za pogon svog  osobnog vozila hrvatskih registarskih oznaka koristi plavi dizel, čime je počinjen prekršaj iz članka 80. st.1. t.51. Zakona o trošarinama, te je utvrđena i obveza naplate posebnog poreza u iznosu od 16.400,00 kuna.Ujedno, od strane ovlaštenih carinskih službenika Carinarnice Slavonski Brod, podnesena je prijava o počinjenom prekršaju protiv fizičke osobe iz Kosovca zbog toga što je dana 06. rujna 2011. godine za pogon osobnog vozila hrvatskih registarskih oznaka koristio plinsko ulje obojano plavom bojom čime je počinio prekršaj iz članka 80. st.3. t.51. Zakona o trošarinama, te je utvrđena i obveza naplate posebnog poreza u iznosu od 12.100,00 Kn.Također, dana 07. rujna 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula u zajedničkom postupanju carinskih i policijskih službenika, u akvatoriju zapadne obale Istre, vršena je provjera namjenske uporabe goriva za plovila, te ispunjavanje propisanih uvjeta i obveza za korištenje plovila pri čemu je u pulskoj luci utvrđena nepravilnost nenamjenske uporave označenog plinskog ulja – „goriva za grijanje“ koje se koristilo kao pogonsko gorivo za ribarsko plovilo u vlasništvu hrvatskog državljanina iz Pule. Navedenim je počinjen prekršaj kažnjiv po članku 80. st.3. t.51., a protiv počinitelja slijedi daljnje postupanje i naplata posebnog poreza.
Dana 07.  rujna 2011. godine na Carinskoj ispostavi Stara Gradiška, Carinarnice Slavonski Brod od strane ovlaštenih carinskih službenika                                             otkriven je carinski prekršaj po članku 241. st.1. t.14. Carinskog zakona. Naime, obavljajući mjere carinskog nadzora detaljnim pregledom teretnog vozila BiH registarskih oznaka koji je prevozio robu za hrvatskog uvoznika utvrđeno je da  se u tovaru kamiona nalazi višak robe od onog iskazanog u deklaraciji (JCD) na način da je dokumentarno prijavljena količina od 3.600 l trajnoga mljeka, 3,8 % mm, a pregledom robe u tovarnom prostoru pronađeno je 7.200 l trajnoga mljeka 3,8% mm, čime je počinjen carinski prekršaj za koji je predviđena novčana kazna od 3.000,00 do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, te novčana kazna od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi kao i za fizičku osobu ako podnese ispravu u svezi s provedbom carinskog postupka odnosno drugog carinski dopuštenog postupanja ili uporabe robe u kojoj je navedena druga količina, vrsta, kakvoća  ili podrijetlo robe. Prekršitelju je prekršajnim nalogom Carinarnice Slavonski Brod određena novčana kazna, a višak robe koji je bio predmet prekršaja stavljen je u dozvoljeni carinski postupak.     
Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina na Carinskoj ispostavi Krapina od strane ovlaštenih carinskih službenika podnesena je prijava o počinjenom carinskom prekršaju po članku 241. st.1. t.1. Carinskog zakona protiv hrvatskog državljanina iz Zagreba. Naime, navedeni je dana 08. rujna 2011. godine pristupio ulaznoj carinskoj kontroli u osobnom vozilu hrvatskih registarskih oznaka, te je na upit ovlaštenog carinskog službenika ima li što za prijaviti, odgovorio niječno. Vršeći mjere carinskog nadzora pregledom vozila pronađena su dva para naušnica od bijelog zlata s briljantima u vrijednosti od 1772,55 EUR-a, čime je počinjen carinski prekršaj za koji su predviđene novčane kazne od 3.000,00 do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, te novčana kazna od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, kao i za fizičku osobu ako prilikom ulaska u carinsko područje ili izlaska iz carinskog područja ne prijavi robu ili pokuša bez prijave prenijeti robu preko carinske crte. Prekršitelju je izdana obavijest o zadržanoj robi, a predmet je proslijeđen na daljnje postupanje temeljem citiranih odredbi Zakona.
Ovlašteni carinski službenici Carinarnice Varaždin, Carinske ispostave Goričan obavljajući mjere carinskog nadzora na ulazu u Republiku Hrvasku, dana 07. rujna 2011. godine, nad teretnim vozilom u vlasništvu poljskog autoprijevoznika, utvrdili su da isti vrši prijevoz bez dozvole za „treće zemlje“. Naime, obavljajući međunarodni prijevoz stvari bez navedene dozvole prijevoznik je time povrijedio odredbe članka 81. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Ujedno se vaganjem vozila utvrdilo kako je ukupna masa sklopa vozila iznosila 40.440 kg, a što je više od dopuštene mase 40t za što vozač navedenog vozila u vozilu nije posjedovao dozvolu za izvanredni prijevoz prema članku 84. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. O navedenom prekršaju je obaviješten inspektor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koji je navedenom vozaču izrekao novčanu kaznu od 20.000,00 Kn. 



Pisane vijesti