Carinski službenici spriječili nezakonitu prodaju cigareta i duhana

  • Slika /11889/slika 1 glavna.jpg
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Zagreb uz uporabu službenog psa za detekciju duhana „Bella“ spriječili nezakonitu prodaju cigareta i duhana na nekoliko lokacija na području  Zagreba.

Provodeći pojačane mjere nadzora na području Zagreba, carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb uz uporabu službenog psa za detekciju duhana „Bella“ utvrdili su da hrvatski državljanin, otprije poznat po nezakonitoj prodaji duhana i cigareta, na području gradske tržnice u Zagrebu nudi na prodaju i prodaje sitno rezani duhan i cigarete tako da po isti odlazi vozilom do obližnjeg muzeja, gdje se zaustavlja pored trafostanice uz koju je s vanjske strane improvizirano postavljen metalni ormarić na koji je službeni pas za detekciju duhana pozitivno reagirao.
 
Da je sumnja bila opravdana utvrdilo se nakon kraćeg vremena kad je navedena osoba došla do ormarića, otključala ga i počela uzimati duhan i cigarete. Tom prilikom je zatečen od strane carinskih službenika, te je od istog oduzeto ukupno 14400 komada (72 šteke) raznih cigareta i 51 kilogram sitno rezanog duhana pakiranog u 105 PVC vrećica, namijenjenih za prodaju na „crnom“ tržištu, a koji duhanski proizvodi nisu bili označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH.
 
Protiv hrvatskog državljanina će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela Nedozvoljena trgovina iz čl. 264. st. 1. Kaznenog zakona.  Pronađene cigarete i duhan su oduzeti, a na iste je obračunata trošarina u ukupnom iznosu od 7.996,65 EUR-a.
 
Istog dana, provodeći pojačane mjere nadzora na području Zagreba carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb zaustavili su radi kontrole osobno vozilo kojim je upravljao državljanin RH, a zbog sumnje da se u vozilu prevoze nelegalni duhanski proizvodi. Izvršenim pregledom uz uporabu službenog psa za detekciju duhana „Bella“, carinski službenici su u navedenom vozilu pronašli 4 kg sitno rezanog duhana i 400 komada cigareta bez duhanskih markica Ministarstva financija RH.
Cigarete i duhan su oduzeti, a na iste je obračunata trošarina u ukupnom iznosu od 435 EUR-a. Za  počinjeni prekršaj vozaču je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 EUR-a.
 

Pisane vijesti