Carinska uprava - informacije o stanju protočnosti prometa roba u Republici Hrvatskoj na dan 03. srpnja 2013.

Poštovani,

Slijedom velikog interesa javnosti i medija vezanog za stanju protočnosti roba u Republici Hrvatskoj te  radi  ispravnog  i pravodobnog  informiranja, Carinska uprava dostavlja slijedeće informacije:

S danom 03. srpnja 2013. godine u 14.00 sati tijek kretanja roba u teretnom i putničkom prometu je pojačan i odvija se bez značajnijih zastoja i poteškoća a što se tiče rada Carinske uprave.

Na svim graničnim prijelazima sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, promet se odvija bez zastoja kao što je bilo i tijekom jučerašnjeg dana.
Najintenzivniji je i nadalje promet teretnih motornih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo te povremeno na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli.

Vezano za isto, Carinska uprava je u priopćenju koje izdala jučer 02. srpnja 2013. godine, pojasnila razloge do kojih je došlo do problema na ova tri granična prijelaza kao i to da je carinski sustav bio i nadalje je u punoj funkciji.

Ponovno naglašavamo kako je ulaskom RH u EU uveden sustav elektroničkog poslovanja i obrade svih dokumenta potrebnih za carinsko postupanje. Isti se odvija isključivo putem informatičkih sustava, dakle carinska ispostava ne može započeti ni završiti carinski postupak dok ne zaprimi elektronsku deklaraciju.

Svi takvi dokumenti odnosno sve elektronske deklaracije koje su zaprimljene na carinskim ispostavama  u Republici Hrvatskoj do sada su obrađene što znači da su postupci od strane carinske službe završeni a roba puštena u daljnji promet.
Sa današnjim danom, analizirajući pristigle elektronske dokumente u Informacijski sustav Carinske uprave, može se zaključiti kako je većina sudionika u carinskom postupku intenzivirala svoj rad što pridonosi trenutnom zadovoljavajućem stanju u protoku roba na svim robnim i graničnim carinskim ispostavama.
Tako primjerice na najfrekventnijoj carinskoj ispostavi Bajakovo ukupno je obrađeno u ulazu i izlazu iz RH 1069 dokumenata.

U odnosu na putnički promet na svim graničnim prijelazima se odvija bez zastoja i nema dužih čekanja, a u odnosu na djelokrug postupanja Carinske uprave.
Carinska uprava kontinuirano i proaktivno sudjeluje u razrješavanju svih tehničkih problema uočenih kod ostalih sudionika u carinskom postupanju, a koji su relevantni kako bi cijeli sustav nesmetano funkcionirao.

Na kraju, apeliramo na sve medije da informacije dobivene od različitih i nemjerodavnih izvora prije objave i publiciranja, dodatno provjere bilo u Carinskoj upravi ili kod ostalih sudionika carinskog postupka što je vrlo važno radi objektivnog, pravovremenog i kvalitetnog informiranja javnosti.

CARINSKA UPRAVA MINSTARSTVA FINANCIJA



Pisane vijesti