Carinska tarifa za 2013. godinu

Slika /arhiva/Slike/Novosti/jox4gq_13281.jpg

Carinska tarifa za 2013. godinu, primjena do 30. lipnja 2013.

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici održanoj 6. prosinca 2012. godine, usvojila Uredbu o Carinskoj tarifi za 2013. godinu. Prijedlog Uredbe zajednički su pripremili Državni ured za trgovinsku politiku kao nositelj propisa (osnovne i snižene stopa carine za industrijske proizvode), Ministarstvo poljoprivrede (osnovne i snižene stopa carine za poljoprivredno–prehrambene proizvode i carinske kvote) i Ministarstvo financija–Carinska uprava (nomenklaturni dio Carinske tarife).

Izmjene u Carinskoj tarifi za 2013. godinu, u odnosu na 2012. godinu, su malobrojne, a odnose se prije svega na preuzimanje izmjena Kombinirane nomenklature za 2013. godinu (Uredba Komisije br. 927/12, objavljena je u “Official Journal” L 304/12).

Ovo je ujedno i zadnja carinska tarifa koju se donosi nacionalno i koju će se primjenjivati samo do dana pristupanja europskoj uniji. U odnosu na tarifne propise, s danom pristupanja van snage će biti stavljeni:

–        Zakon o carinskoj tarifi i Uredba o carinskoj tarifi, uključujući njome utvrđena uvozna i izvozna davanja, kao i Odluke o odobrenju preferencijalnog uvoza u okviru kvota, koje će biti izdane temeljem Uredbe o carinskoj tarifi za 2013.

–        obveze utvrđene Protokolom o pristupanju Republike Hrvatske Marakeškom ugovoru o osnivanju Svjetske trgovinske organizacije (WTO),

–        ugovori o slobodnoj trgovini zaključeni između RH i drugih zemalja (EU; EFTA; CEFTA; Turska).

Preuzmite Carinsku tarifu za 2013. godinu u dijelu „Propisi“.

Zajednička carinska tarifa, primjena od 1. srpnja 2013.

S danom pristupanja, trgovina s drugim zemljama članicama postaje domaći promet, koji se odvija bez carinskih formalnosti i bez carinskih davanja. Istovremeno, u trgovini s trećim zemljama počet će se primjenjivati važeće stope carine prema Zajedničkoj carinskoj tarifi koje se u pravilu razlikuju od postojećih, ali i sva druga uvozna ili izvozna davanja utvrđena pravnom stečevinom EU iz području carinske unije, zajedničke agrarne politike i zajedničke trgovinske politike.

Time će se značajno promijeniti uvjeti uvoza i izvoza, zbog čega je pravovremeno informiranje i pomno planiranje poslovanja u dijelu trgovine s trećim zemljama od iznimne važnosti za uspješno uključivanje hrvatskih gospodarstvenika u zajedničko EU tržište.

Pročitajte više o Zajedničkoj carinskoj tarifi Europske unije.



Pisane vijesti