Carinska i Porezna uprava započele akciju pojačanog nadzora fiskalizacije

Slika /6868/gotovina2.jpg

Kroz dosad provedene analize rizika i nadzorne aktivnosti izdavanja i fiskaliziranja računa, uočeno je kako još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju, pri čemu čine najteže porezne prekršaje.
 
 

Najčešće uočene prijevare odnose se na kršenje pozitivnih poreznih propisa, kojima je omogućeno da obveznik fiskalizacije može iz bilo kojeg poslovnog razloga prije izdavanja računa izdati dokument na kojem navodi podatke o plaćanju, ali na njenu mora pisati „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“.
 
U nadzornim aktivnostima, službenici Carinske i Porezne uprave posebnu će pozornost obratiti na dokumente na kojima stoji natpis „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“, budući da taj dokument nije račun kojeg je svaki obveznik fiskalizacije dužan izdati domaćem ili inozemnom kupcu za prodanu robu ili obavljenu uslugu.
 
Izdavanje predračuna, ponuda, narudžbi i sličnih dokumenata, umjesto fiskaliziranih računa, predstavlja najteži porezni prekršaj koji će se najstrože sankcionirati.
 
S time u vezi, Carinska će uprava u suradnji s Poreznom upravom u narednom razdoblju provoditi pojačane nadzorne aktivnosti u području fiskalizacije. Za porezne obveznike kod kojih se utvrdi ponovljeni prekršaj, odnosno prema poreznim obveznicima koji čine najteže porezne prekršaje, primijenit će se sve zakonom dopuštene mjere, uključujući i mjeru zabrane rada – pečaćenjem poslovnog prostora.
 
Nadzori fiskalizacije provodit će se očevidom na terenu, u poslovnim prostorima poreznih obveznika, provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja i primjenom drugih metoda, uključujući i provjeru računalnih sustava te opreme koja se koristi za provođenje postupka fiskalizacije.
 
Carinska uprava ima za cilj graditi partnerski odnos s poreznim obveznicima i u tom pogledu spremna je pružiti stručnu pomoć i potporu pri ispunjavanju poreznih obveza, ali mora učinkovito i brzo zaustaviti najteže porezne prekršitelje, štiteći pri tome uredne porezne obveznike.
 
Pozivamo sve građane kao i pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost da prijave sve nepravilnosti s kojima se susreću putem besplatnog telefona 0800-1222 ili putem maila javnost@carina.hr .
 

Pisane vijesti