Alternativna pravila o podrijetlu primjenjiva na pan-Euro-mediteranskom području (PEM)

Slika /9726/Slika informacije (2).jpg

Na službenim stranicama Europske komisije, dana 25.08.2021. godine objavljene  su smjernice vezane uz Alternativna PEM pravila o podrijetlu koja će se primjenjivati između trgovinskih partnera  pan-Euro-mediteranskog područja koji su ih međusobno dogovorili.
 

Europska unija u postupku je izmjene 21 protokola o podrijetlu unutar pan-Euro-mediteranskog područja (PEM) provedbom alternativnog skupa pravila o podrijetlu. Alternativna, odnosno prijelazna pravila će se primjenjivati paralelno s pravilima Regionalne konvencije, te će izvoznici moći birati hoće li izdati dokaz o podrijetlu temeljem PEM Regionalne konvencije, Tranzicijskih pravila ili temeljem oba seta pravila (uz uvjet da zadovoljavaju konkretna propisana pravila stjecanja podrijetla). Alternativna pravila će se primjenjivati na bilateralnoj osnovi do donošenja revidirane Regionalne konvencije.
 
Nova pravila, koja je podržala većina ugovornih stranaka PEM-a, sadržavaju znatan broj poboljšanja i pojednostavnjenja u usporedbi s postojećim pravilima PEM Konvencije, te predstavljaju suvremena pravila koja odražavaju trgovinsku realnost vremena u kojem se nalazimo.
 
Od 1. rujna 2021. nova pravila postat će primjenjiva, za sada, između EU-a i Švicarske, Norveške, Islanda, Albanije, Jordana i Farskih otoka.
 
U tijeku je postupak donošenja izmjena bilateralnih protokola o podrijetlu i s ostalim partnerskim zemljama (Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Republika Moldova, Gruzija, Ukrajina, Palestina, Libanon, Turska i Egipat), a čiji početak primjene će biti objavljen u Službenom listu Europske unije.
 
Zbog lakšeg snalaženja i razumijevanja načina na koji će se dva skupa pravila o podrijetlu primjenjivati u praksi napravljene su Smjernice o prijelaznim pravilima PEM-a koje se nalaze na Službenim stranicama Europske komisije.
 

Pisane vijesti