Aktivnosti na carinskom području Republike Hrvatske u periodu od 09. do 11. travnja 2010. godine

Tijekom proteklog perioda na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja ili su naplaćene mandatne kazne.

Dana 09. travnja 2010. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, pregledom dva kombi vozila slovenskih registracijskih oznaka pronašli su nove kućanske aparate, sudoper, madrace, posuđe i posteljinu koje stranke nisu prijavile prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Vrijednost pronađene robe je ukupno 13.380,00 kuna. Za počinitelje prekršaja je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za fizičku osobu.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, na Carinskoj ispostavi Rupa, carinski su službenici u osobnom motornom vozilu slovenskih registracijskih oznaka, pronašli neprijavljene dijelove za brod. Vrijednost neprijavljene robe je 964,72 EUR-a. Za počinitelja prekršaja je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za fizičku osobu.

Istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula, carinski službenici naplatili su dvije mandatne kazne slovenskim državljanima, koji prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku nisu prijavili 150 komada pamučnih majica  i razne dijelove kuhinjskog namještaja, ukupne vrijednosti 7.000,00 kuna.

Dana 10. travnja, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, izvršili su nadzor na području tržnice Karlovac u cilju suzbijanja “sive ekonomije“. Zbog postojanja osnovane sumnje da se radi o kršenju carinskih i drugih propisa, izvršena je pretraga više prodajnih prostora na tržnici, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto sveukupno 23.460 komada raznih marki cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske. Sporna roba je oduzeta, a protiv troje hrvatskih državljana podnesene su prekršajne prijave zbog povrede članka 65. Zakona o trošarinama.

U drugom slučaju, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, carinski službenici na Carinskoj ispostavi Rupa, pokrenuli su prekršajni postupak protiv državljanina Bosne i Hercegovine jer prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku nije prijavio raznu bižuteriju i veću količinu odjevnih predmeta. Sporna roba pronađena je pregledom kabine teretnog motornog vozila bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka. Vrijednost pronađene robe je 9.380,00 EUR-a. Obzirom da se radilo o robi komercijalnog karaktera, sporna roba je oduzeta a za prekršitelja je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna.

Dana 11. travnja 2010 godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Varaždin, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, pregledom vozila bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka pronašli su 3.672 komada ručica za namještaj s pripadajućim vijcima. Vrijednost neprijavljene robe je 36.720,00 kuna. Za počinitelja prekršaja je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za fizičku osobu.
Na području mjesne nadležnosti iste carinarnice, carinski službenici CI Goričan, pregledom kombi motornog vozila čeških registracijskih oznaka pronašli su 2 komada guma, 40 komada kapa, 28 komada novčanika, 10 komada kišobrana i 40 komada stolnih satova koje državljanin Republike Češke nije prijavio prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Vrijednost pronađene robe je 6.270,00 kuna.

Nadalje, istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, Carinskoj ispostavi Bajakovo, carinski službenici otkrili su pokušaj neprijavljivanja 10 komada kamera za video nadzor i 10 komada prijemnika signala za iste, u kombi motornom vozilu rumunjskih registracijskih oznaka. Sporna roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske, a prekršitelju je naplaćena kazna u iznosu od 1.500,00 kuna.
 

Pisane vijesti