Aktivnosti na carinskom području Republike Hrvatske dana 6. travnja 2010. godine

Tijekom jučerašnjeg dana na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti, slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja ili su naplaćene mandatne kazne.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac, carinski službenici Carinske ispostave Maljevac, otkrili su pokušaj nezakonitog prijenosa veće količine stranih sredstava plaćanja preko državne granice od strane državljanina Bosne i Hercegovine. Prilikom obavljanja kontrole putničkog prometa u prtljažnom prostoru osobnog motornog vozila marke “VW Golf“, otkriveno je 56.700,00 EUR-a u vlasništvu državljanina Bosne i Hercegovine. Isti novčana sredstva nije prijavio carinskim službenicima prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Predmetna gotovina privremeno je oduzeta, te je pokrenut Optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz članka 69. Zakona o deviznom poslovanju.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, carinski službenici Carinske ispostave Metković, prilikom obavljanja kontrole u putničkom prometu, detaljnim pregledom osobnog motornog vozila marke “Mazda“, hrvatskih registracijskih  oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske, otkrili su pokušaj neprijavljivanja raznih prehrambenih proizvoda, i to: 45 kilograma raznih suhomesnatih proizvoda, te 6 kilograma smrznutog mesa. Sporna roba je oduzeta a za počinitelja prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna za fizičku osobu.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, izvršili su nadzor na području tržnice Slavonski Brod u cilju suzbijanja “sive ekonomije“. Zbog postojanja osnovane sumnje da se radi o kršenju carinskih i drugih propisa, izvršena je pretraga više prodajnih prostora na tržnici, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto sveukupno 8 litara žestokih alkoholnih pića bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, te veća količina tekstilnih proizvoda za koje postoji sumnja da nisu prošli redovnu carinsku proceduru. Sporna roba je oduzeta, a protiv dvoje hrvatskih državljana podnesene su prekršajne prijave zbog povrede Zakona o trošarinama, sukladno članku 80. stavak 3. Zakona o trošarinama za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 kuna za fizičku osobu, odnosno u drugom slučaju podnijeta je prekršajna prijava temeljem članka 243. Carinskog zakona.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na Carinskoj ispostavi Bajakovo, carinski službenici prilikom obavljanja kontrole teretnog prometa, detaljnim pregledom teretnog motornog vozila bugarskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Bugarske, otkrili su pokušaj krijumčarenja   5 800 komada cigareta marke “Viceroy“ i “Marlboro“. Roba je pronađena skrivena u kabini navedenog vozila. Cigarete su oduzete u korist Republike Hrvatske, a za počinitelja prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Bregana, carinski službenici naplatili su državljaninu Republike Srbije i državljaninu Republike Slovenije mandatne kazne zbog toga što nisu prijavili odjevne predmete i gume za motocikl ukupne vrijednosti 6.438,00 kuna.
 

Pisane vijesti