Aktivnosti na carinskom području Republike Hrvatske dana 08. travnja 2010. godine

Tijekom jučerašnjeg dana na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti, slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, otkrili su pokušaj nezakonitog prijenosa veće količine stranih sredstava plaćanja preko državne granice od strane državljanina Republike Makedonije. Prilikom obavljanja kontrole putničkog prometa u osobnom motornom vozilu marke “Audi“ njemačkih registracijskih oznaka, otkriveno je 15.500,00 EUR-a u vlasništvu državljanina Republike Makedonije. Isti novčana sredstva nije prijavio carinskim službenicima prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Predmetna gotovina privremeno je oduzeta te je pokrenut Optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz članka 69. Zakona o deviznom poslovanju.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula, na Carinskoj ispostavi Plovanija, otkriven je pokušaj krijumčarenja strogo zaštićenih vrsta školjaka prstaca. Prilikom obavljanja kontrole u putničkom prometu, detaljnim pregledom osobnog motornog vozila marke “Mercedes“, hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske, u posebno pregrađenom dijelu vozila pronađeno je ukupno 36,45 kilograma (3.098 komada) „Prstaca“ (Lithophaga lithophaga), koja se nalazi na popisu domaćih strogo zaštićenih vrsta navedenih u Prilogu VIII Pravilnika o prekograničnom  prometu i trgovini zaštićenim vrstama (NNRH, broj 34/06) i  Dodatku II CITES konvencije (NN-MU broj 12/99). Protiv počinitelja podnesena je kaznena prijava.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na Carinskoj ispostavi Županja Most, carinski službenici prilikom obavljanja kontrole u putničkom prometu, detaljnim pregledom osobnog motornog vozila marke “Nissan“, luksemburških registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Bosne i Hercegovine, otkrili su pokušaj krijumčarenja 2.400 komada cigareta marke “Walter Wolf“. Cigarete su bile skrivene u prtljažnom prostoru navedenog vozila. Sporna roba je oduzeta, a za počinitelja prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna za fizičku osobu.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji s policijskim službenicima, proveli su kontrolu nenamjenske uporabe pogonskog goriva u plovilima. Kontrolom plovila hrvatskih registracijskih oznaka, utvrđena je nenamjenska uporaba plinskog ulja kao pogonskog goriva u navedenom plovilu, obzirom da plovilo u trenutku kontrole nije obavljalo djelatnost gospodarskog ribolova, već prijevoz ronilaca. Za počinitelja prekršaja je predviđena novčana kazna u iznosu od 20.000,00 kuna do 500.000,00 kuna. Vlasniku plovila izvršen je obračun trošarine u iznosu od 110.000,00 kuna.
 

Pisane vijesti