Sastanak Carinskih uprava Republike Slovenije i Republike Hrvatske u Ljubljani, 11. svibnja 2004. godine

Dana 11. svibnja 2004. godine u Ljubljani je održan sastanak Carinskih uprava Republike Slovenije I Republike Hrvatske. Hrvatsko izaslanstvo vodio je ravnatelj Carinske uprave, pomoćnik ministra financija gosp. Mladen Barišić (delegacija: gđa. Jokić, gđica. Kadić, gđa. Gajer, gđa. Tomašević, gđa. Kučić-Vitaljić, gosp. Novko, gosp. Cukrov, gosp. Bolt i gđa. Crnković), a slovensko generalni direktor, gosp. Franc Košir sa suradnicima. Radni susret održan je u prostorima Generalnog carinskog ureda, Ljubljana, Šmartinska cesta 55.
 
Pored upoznavanja članova delegacija te novoimenovanog ravnatelja hrvatske carinske uprave s slovenskim kolegom i razmjene informacija, predstavnici slovenske carine prezentirali su slovenski model prilagodbe priključenju Europskoj uniji. Hrvatskoj delegaciji prezentirane su najvažnije zakonske izmjene i carinski postupci, informacijski sustav, sustav NCTS, sustav trošarina, sustav TARIC-a, sustav podrijetla i vrijednosti roba te ostale aktualnosti iz područja rada carinske službe, kao i carinski laboratorij.
 
Ulaskom u Europsku Uniju od 01. svibnja RS uključila se u tokove roba, CT, IT sustava i carinske administracije EU. Pripreme za priključenje podrazumjevale su izmjene mnogih propisa kao što su EU carinski zakon, TARIC, pravila podrijetla, informatizaciju carinske službe, skupu modernizaciju graničnih prijelaza, reorganizaciju službe (smanjenje broja zaposlenih, zatvaranje nekih carinskih ispostava zbog smanjenja prometa) i dr. Također, od strane EU dostavljeno je Carinskoj upravi RS veliki broj naputaka po kojima je trebalo postupati, zatraženo je donošenje razvoja strategije carinske službe kao i razvoj strategije obuke carinskih službenika s posebnim naglaskom na rukovodeći kadar.
 
Ulaskom u EU Republika Slovenija uvela je porezna skladišta za robe koje podliježu trošarini radi što bolje kontrole i provođenja nadzora nad kretanjima roba u granicama EU. Logistika i kontrola vežu se na europske koridore što znači da će se u pograničnoj sigurnosnoj zoni obavljati sigurnosne kontrole.
 
Slovenska strana ponudila je suradnju u “carinskom približavanju RH Uniji”. Na isti način Slovenija je surađivala sa Austrijom. Naglasili su važnost edukacije u WCO i carinskim administracijama EU zemalja.
Hrvatsku stranu zanimala su brojna pitanja vezana uz:
  • promjene u zakonodavstvu i carinskim postupcima
  • promjene u informacijskom sustavu
  • predstavljanje sustava NCTS
  • organizacija Službe za trošarine
  • sustav TARIC
  • pitanje naplate duga
  • režim na granici.


Stranica