Prvi sastanak radne skupine za carinsku suradnju Vijeća EU u Bruxellesu, 17. siječnja 2020.

Slika /8309/EU suradnja.jpg

Drugi sastanak iz nadležnosti Carinske uprave Ministarstva financija tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU održan je 17. siječnja 2020. okupljanjem radne skupine za carinsku suradnju (CCWP) u Vijeću EU u Bruxellesu.

Sastanak je vodio tim Carinske uprave za ovu radnu skupinu pod predsjedanjem Tihane Vostrel Šafran, uz sudjelovanje delegacija ostalih 27 država članica, te predstavnika Europske komisije – glavnih uprava  OLAF, TAXUD, HOME te EU agencija FRONTEX I EUROPOL.
Predstavljeni su prioriteti hrvatskog predsjedanja obuhvaćeni sloganom „Jaka Europa u svijetu punom izazova“, plan rada radne skupine tijekom narednih šest mjeseci, broj sastanaka i glavni dosjei na kojima se planira raditi.
Posebni naglasci postavljeni su na temama koje će se protezati u radu CCWP-a, a to su: implementacija 10. akcijskog plana (AP), ulaganje dodatnih napora za ostvarenje sinergije između ciklusa politika EU-a i 10. akcijskog plana, povećanje vidljivosti carine, pregled prikladnih programa financijske podrške aktivnostima, te jačanje sigurnosti na vanjskoj granici. Osim toga, jedna od otežavajućih okolnosti bila je činjenica da su tijekom stvaranja 10. akcijskog plana nedostajali voditelji ili suvoditelji aktivnosti, što je dovelo do okolnosti da je nekoliko akcija moralo biti isključeno iz akcijskog plana. Ove su okolnosti potaknule hrvatsko predsjedništvo da razmotri načine i mehanizme za pružanje potpore državama članicama, kao i CCWP-u u provođenju aktivnosti.
Stoga je hrvatsko predsjedništvo na dnevnom redu predstavilo program HERCULE III i njegovog nasljednika - Program za borbu protiv prijevara, te mogućnosti financiranja aktivnosti kroz uključenje u ciklus politika EU-a. Nakon prezentacije trenutnog stanja CELBET programa, prikazan je primjer dobre suradnje carine i granične policije iz prakse, gdje hrvatska Carinska uprava predstavlja suradnju kroz provođenje treninga za službenike u stvarnim situacijama. Konačno, bivše finsko predsjedništvo dalo je prikaz rada za vrijeme svojeg predsjedanja Vijećem EU-a.
Sljedeći sastanak radne skupine za carinsku suradnju u formatu stručnjaka zakazan je za 13. veljače 2020. godine.

Stranica