Obavijest o pristupanju Gruzije u Konvenciju o zajedničkom provoznom postupku

Slika /slike/Slike za objave za web/shutterstock_274562549_cr.jpg

Datum pristupanja Gruzije u Konvenciju o zajedničkom provoznom postupku je 1. prosinca 2024. godine, a u slučaju eventualnih administrativnih prepreka 1. veljače 2025. godine.

Konvencija o zajedničkom provoznom postupku od 20. svibnja 1987. godine („Narodne novine - Međunarodni ugovori“ br. 4/2012; dalje u tekstu - Konvencija) pravna je osnova za pojednostavnjene formalnosti u trgovini robom između EU-a i zemalja zajedničkog provoza, ali i između pojedinih zemalja članica zajedničkog provoza.
 
Ugovorne stranke Konvencije su države članice Unije (27), Švicarska  Konfederacija (i Lihtenštajn koji je u carinskoj uniji sa Švicarskom), Norveška, Island, Turska, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Srbija, Ujedinjena Kraljevina, Ukrajina te Gruzija čiji je očekivani datum pristupanja Konvenciji 1. prosinca 2024. godine, a u slučaju eventualnih administrativnih prepreka 1. veljače 2025. godine.
 
Zajedničkim provoznim postupkom omogućuje se obustava carinskih i trošarinskih pristojbi, PDV-a i ostalih davanja na robu tijekom njezina kretanja od otpremnog do odredišnog carinskog ureda. Njime se gospodarski subjekti mogu koristiti radi lakšeg kretanja robe od jedne ugovorne stranke do druge. Postupak uključuje razmjenu elektroničkih poruka u namjenskom računalnom sustavu Novom kompjuteriziranom provoznom postupku - NCTS 5.
 
S tim u vezi, a imajući u vidu da je zajedničko osiguranje za postupak provoza najčešće korišteni tip osiguranja, gospodarski subjekti, koji su ujedno i korisnici Odobrenja za polaganje zajedničkog osiguranja uključujući moguće smanjenje ili oslobođenje od polaganja osiguranja, a koji žele nastupati kao korisnici postupka u provoznim carinskim deklaracijama do odredišnog carinskog ureda na državnom području Gruzije i obrnuto, dužni su podnijeti  zahtjev za izmjenu Odobrenja za polaganje zajedničkog osiguranja uključujući moguće smanjenje ili oslobođenje od polaganja osiguranja.
 
Zahtjev za izmjenu Odobrenja za polaganje zajedničkog osiguranja uključujući moguće smanjenje ili oslobođenje podnosi se uporabom elektroničkog sustava Carinske odluke-nacionalne na poveznici https://e-carina.carina.hr/.
 
Dodatno napominjemo da se u narednim godinama očekuje proširenje Konvencije na još dvije zemlje i to Moldaviju i Crnu Goru.  Obavijest o datumu pristupanja tih zemalja bit će pravodobno objavljena na mrežnim stranicama Carinske uprave.
 

Stranica