Info-pojavnosti krivotvorenih respiratornih maski koje nose oznaku NIOSH

Pandemija zbog COVID-19 dovela je do pojave većeg pristizanja zabranjene i nesukladne robe, posebno zaštitnih maski za lice na područje Europske unije. U većem broju slučajeva riječ je i o povredama prava intelektualnog vlasništva u odnosu na zaštitne maske za lice.

Krivotvoreni respiratori su proizvodi koji se lažno označavaju i prodaju kao proizvodi odobreni od NIOSH i kao takvi ne omogućavaju potrebnu respiratornu zaštitu korisnicima.

Kako prepoznati proizvod odobren od NIOSH:

Proizvodi odobreni od NIOSH nose oznaku odobrenja na sebi ili na pakiranju . Može se provjeriti broj odobrenja na NIOSH Certified Equipment List (CEL) ili na NIOSH Trusted-Source kako bi se utvrdilo da li je proizvod odobrio NIOSH. Proizvod s odobrenjem od strane NIOSH će nositi jednu od slijedećih oznaka: N95, N99, N100, R95, R99, R100, P95, P99, P100.

U cilju olakšavanja provjere, obavještavaju se gospodarski subjekti o pojavnostima krivotvorenih respiratornih maski, dok se detaljnije informacije mogu dobiti putem web stranice  https://www.cdc.gov/niosh/npptl/usernotices/counterfeitResp.html

Izvor podataka je Centar za bolesti i preventivnu kontrolu.