Carinski službenici u preinačenom podvozju teretnog vozila pronašli 400 kg duhana

  • Slika /10555/glavna slika.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Osijek pretragom teretnog vozila na području Osijeka pronašli su 400,00 kilograma sitno rezanog duhana.

06.04.2022. godine u na lokalnoj cesti mjestu Stipanovci, pokraj Osijeka, ovlašteni carinski službenici PJ-Službe za mobilne jedinice Osijek zaustavili su  teretno vozilo Citroen Jumper, hrvatskih registarskih oznaka, u vlasništvu hrvatskog državljanina. Teretno vozilo koje u trenutku pregleda nije prevozilo teret, nakon preliminarne kontrole, izdvojeno je za detaljan pregled kabine i tovarnoga prostora gdje su uočeni ugradbeni elementi i preinake tovarnog prostora, i to u podvozju teretnog vozila.

Kako bi potvrdili osnovu sumnje da se predmetno vozilo koristi za nezakoniti prijevoz robe, nakon obavljenog pregleda, vozilo je i pretraženo te je koristeći se tehničkom opremom, utvrđeno kako se u kabini vozila u prostoru gdje je smješten akumulator, nalazi ugrađena  ručno izrađena sklopka sa prekidačima. Aktiviranjem prekidača na sklopki omogućuje se podizanje teretnog prostora naknadno ugrađenim hidrauličnim sustavom. U tvorničkoj šupljini koja je zatvorena limovima pronađeno je 18 crnih PVC vreća od 20 kg punjenih sitno rezanim duhanom za pušenje i 4 PVC vreće od 10 kg punjene sitno rezanim duhanom za pušenje Ukupna količina pronađenog sitno rezanog duhana je 400kg te isti nije bio obilježen nadzornim markicama Ministarstva financija.

O svemu navedenom obaviješteno je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku, kojemu je podnesena kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ iz članka 264. stavak 1. Kaznenog zakona. Predmetni sitno rezani duhan je oduzet. Privremeno je oduzeto i teretno vozilo u svrhu osiguranja naplate trošarinskog duga. Za navedenu trošarinsku robu biti će naplaćen i naknado nastali trošarinski dug u iznosu od 344.000,00 kuna.

Stranica