Izmjene i nadogradnje G2B servisa, G2B klijenta i poslovnih aplikacija!

Za korisnike usluga Informacijskog sustava Carinske uprave, gospodarstvenike, carinske zastupnike, fizičke osobe i ostale korisnike, najavljujemo provedbu nadogradnje Informacijskog sustava.

Nadogradnja Informacijskog sustava zahtijeva i prilagodbu na strani korisnika, kako bi se osigurao kontinuitet i normalno korištenje usluga Informacijskog sustava Carinske uprave.

Izmjene se odnose na nadogradnju i prilagodbu G2B servisa i G2B klijenta (izmjena protokola), za sve korisnike koji razmjenu informacije sa Carinskom upravom provode putem samostalnih aplikacija i slanjem poruka putem G2B servisa i klijenta, i izmjene vezano na Web aplikacije, koje će biti prilagođene za rad sa novijom verzijom Internet preglednika (Internet Explorer verzija 11).

I. G2B servis i G2B klijent

Korisnicima koji informacije (poruke) razmjenjuju putem samostalnih aplikacija i G2B servisa najavljujemo da će se od 1. lipnja 2016. provesti nadogradnja sigurnosnih protokola koji se koriste u povezivanju s G2B servisom, te da će od tog datuma biti moguće koristiti isključivo protokol TLSv1.2.

Detaljnije informacije moguće je pronaći na dijelu stranica e-Carina, G2B Servis: https://carina.gov.hr/istaknute-teme/e-carina/g2b-servis/2450 i u osvježenom dokumentu Tehnička specifikacija G2B servisa v. 1.6

Za potrebu prilagodbe i provedbu testiranja navedene promjene provest će se i na testnoj okolini, koja će od 1. travnja 2016. biti dostupna za testiranje korisnicima.

Za korisnike koji za razmjenu informacija koriste G2B klijent, najavljujemo da zbog usklađivanja s najnovijim tehnologijama, od 1. lipnja 2016. pristup G2B servisu neće biti moguć korištenjem verzije G2B klijenta manjom od 1.3.0. Novije verzije G2B klijenta sa uputama moguće je pronaći na dijelu stranica e-Carina, G2B Servis: https://carina.gov.hr/istaknute-teme/e-carina/g2b-servis/2450

II. Web aplikacije

Za korisnike koji koriste Web aplikacije Informacijskog sustava Carinske uprave (e-Trošarine, EMCS, Taric, Provjera statusa deklaracije,..), najavljujemo da će od dana 1. srpnja 2016. godine, pristup aplikacijama elektroničkog poslovanja e-Carine biti prilagođen i moguć samo korištenjem Microsoft Internet Explorer preglednika verzije 11 i novijeg.

U prijelaznom periodu od 1. svibnja 2016. do 1. srpnja 2016. pristup aplikacijama e-Carine (a sukladno već važećim uputama) biti će moguć korištenjem Microsoft Internet Explorer preglednika ne starijeg od verzije 8.

Stoga je sukladno uputama koje su objavljene potrebno od strane korisnika web aplikacija provesti prilagodbu i nadogradnju svojih Internet preglednika (po potrebi i računala) kako bi se osigurao očekivani rad aplikacija.

Napomena: Podržane verzije Internet preglednika mogu se razlikovati ovisno o poslovnom sustavu koji se koristi. Detalje je moguće pronaći u korisničkim uputama pojedinog poslovnog sustava. Prilikom korištenja pojedine aplikacije (poslovnog sustava) Carinska uprava će osigurati ispravan rad aplikacija samo na specificiranim verzijama preglednika sukladno tehničkim uputama, ne i na drugim vrstama i verzijama preglednika.

O minimalnim zahtjevima za instalaciju novije verzije preglednika moguće se je informirati na stranicama: http://windows.microsoft.com/en-us/internet-explorer/ie-system-requirements#ie=ie-11



Pisane vijesti