Zaplijenjeno 17 tona nelegalnog duhana na području Zagreba

Koordiniranim postupanjem carinskih službenika Službe za mobilne jedinice Zagreb i policijskih službenika PU zagrebačke i Ravnateljstva policije, na području Grada Zagreba pretragom skladišnih prostora i vozila pronađeno je oko 17 tona nelegalnog duhana.

Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu izvršena je pretraga gospodarskog i stambenog objekta, teretnih vozila i skladišnog prostora, na području Grada Zagreba zbog osnovane sumnje u nezakonito posjedovanje, prijevoz i trgovinu trošarinskim proizvodima – sitno rezanim duhanom u listu i duhanom za pušenje te je pronađeno ukupno 16 923 kilograma duhana u listu pakiranog u ukupno 140 kartonskih kutija i 0,5 kg duhana za pušenje pakiranog u 10 paketića, bez nadzornih markica Ministarstva financija RH.

Provedenim nadzorom utvrđeno je da su dvije osobe (53-godišnjak i 54-godišnjak) neutvrđenog dana s ciljem da neovlašteno kupe, prodaju, prenesu ili razmjenjuju robu ili predmete čiji je promet zabranjen ili ograničen i na taj način za sebe i drugoga pribave protupravnu imovinsku ili drugu korist, na ilegalnom tržištu, kupili veliku količinu duhana u listu bez dokumentacije o porijeklu, istu skladištili u skladištu na području Grada Zagreba, prevozili teretnim kombi vozilima hrvatskih registarskih oznaka radi daljnje prodaje na „crnom“ tržištu.

Slijedom navedenog protiv dvojice osumnjičenika podnesene su kaznene prijave zbog počinjenja kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ iz članka 264. st. 1. Kaznenog zakona.

Pronađena roba – duhan  i vozila privremeno su oduzeta, a naknadnim obračunom trošarinskog duga naplatit će se trošarina u ukupnom iznosu od 14.554.210,00 kuna.
 
 
 
 
 

Pisane vijesti