Međunarodni uspjesi Carinske uprave

"Krajem 2020. godine na međunarodnom javnom natječaju za izvedbu EU Twinning projekta “Daljnja podrška Upravi za neizravno oporezivanje BiH“ Twinning Reference Number: BA 17 IPA FI 01 20 pobijedio je zajednički konzorcij Austrije i Hrvatske u kojem Austrija ima ulogu vodećeg partnera a Hrvatska ulogu mlađeg partnera.
Vrijednost projekta je 600.000 € a korisnik projekta je Agencija za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. 
 
Aktivnosti na izvođenju Twinning projekta započele su 1. ožujka 2021. i trajati će 18 mjeseci.
 
Nositelj aktivnosti sa strane Austrije je Agencija za europske integracije i ekonomski razvoj (AEI) a angažirani stručnjaci su zaposlenici Carinske i Porezne uprave Austrije. Nositelj projektnih aktivnosti sa strane Hrvatske je MFIN Carinska uprava a angažirani stručnjaci su najvećim dijelom iz Carinske uprave RH, te iz Porezne uprave RH.
 
Ovdje valja podsjetiti da je austrijsko hrvatski konzorcij, organiziran na isti način kao i u BiH, pobijedio je početkom 2020. godine na međunarodnom javnom natječaju za izvođenje EU Twinning projekta „Poboljšanje naplate prihoda i porezne i carinske politike“ Twinning broj: MK 18 IPA FI 02 19 u Sjevernoj Makedoniji. Ovaj veliki i značajan projekt vrijedan 3.500.000 € započet je u ožujku 2020., a njegovo predviđeno trajanje je 36 mjeseci. Korisnici ovoga projekta su Ministarstvo financija, Carinska uprava i Porezna uprava Sjeverne Makedonije. Sa strane Hrvatske u njemu sudjeluje više desetaka stručnjaka iz Carinske uprave i iz Porezne uprave RH.
 
Zbog epidemioloških razloga sve radionice održavaju se on-line.
 
Ova dva uspjeha jasan su dokaz stručnosti i kompetentnosti naših stručnjaka i njihovog ugleda na međunarodnom planu, te njihov doprinos ugledu zemlje ali i prihodnoj strani proračuna.“ 

 

Pisane vijesti