Spriječeno krijumčarenje velike količine aroma za nargile i cigareta

Na graničnom prijelazu Ilok  ovlašteni carinski službenici spriječili su pokušaj krijumčarenja ukupno 166800 kutijica aroma za nargile različitih okusa u ukupnoj bruto masi od 8340,00 kilograma, na graničnom prijelazu Bajakovo spriječeno je krijumčarenje 71864 komada cigareta, a na graničnom prijelazu Slavonski Brod 13820 komada raznih cigareta.
 
 
 

Na ulasku u granično područje EU, na graničnom prijelazu Ilok, 4.prosinca 2020. 66-godišnji državljanin Republike Slovenije kao vozač teretnog motornog vozila slovenskih registarskih oznaka pokušao je na neprijavljani način unijeti 166800 kutijica (od 50 grama) aroma za nargilu različitih okusa, u ukupnoj bruto masi od 8.340,00 kilograma. Krijumčarena roba nalazila se u poluprikolici, zajedno s deklariranom robom.
Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela izbjegavanje carinskog nadzora, Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru podnesena je kaznena prijava protiv strane fizičke osobe.
Prekršitelju je obračunata trošarina na duhanske proizvode - melasa za nargile, u iznosu od 6.672.000,00 kuna. Roba koja je predmet prekršaja i sklop vozila su oduzeti potvrdama o privremenom oduzimanju.
 
 
Zbog osnove sumnje  da je počinio kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora 6.prosinca 2020.  podnesena je kaznena prijava protiv strane fizičke osobe, 53-godišnjeg mađarskog  državljanina koji je na ulazu u carinsko područje EU na graničnom prijelazu Bajakovo upravljao osobnim automobilom marke Mercedes-Benz njemačkih registarskih oznaka.
U suradnji s djelatnicima policije i na upit ovlaštenog carinskog službenika  da li ima što prijaviti odgovorio je negativno.
Preliminarnim pregledom  utvrđene su preinake na zadnjem braniku vozila. Detaljnim pregledom i pretragom vozila pronađeno je skriveno u prostoru zadnjeg branika,  koji je naknadno dograđen, te u prostoru rezervnog kotača, u podu vozila, spremniku goriva i u naslonu za ruke kod mjenjača, ukupno 71864 komada različitih vrsta cigareta: 30765 komada Pall Mall Blue, 40699 komada Pall Mall Red i 400 komada Karelia slims.
Počinitelju je obračunat trošarinski dug u iznosu od 60.384,36 kuna. 
Roba koja predmet prekršaja i sredstvo počinjena oduzeti su, a osumnjičenik je predan 
na daljnje postupanje djelatnicima MUP-a PGP Bajakovo.
 
 
Istoga dana, 6.prosinca 2020. na graničnom prijelazu Slavonski Brod izdan je prekršajni nalog stranoj fizičkoj osobi, s prebivalištem u BiH, zbog prekršaja iz  Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije.
Navedena osoba je prilikom ulaska u carinsko područje Unije u putničkom kombi vozilu s prikolicom austrijskih registarskih oznaka na skriven način pokušala unijeti ukupno 13820 komada cigareta različitih marki: Marlboro Red, King Red, Chesterfield Blue, Marlboro Gold, FM Pink slims, Winston Classic, Rothmans Blue i Chesterfield Crown. Cigarete su bile skrivene u oplatama vrata i ispod sjedišta.
Prekršajnim nalogom stranci je izrečena novčana kazna u visini od 99.000,00 kuna i 100,00 kn troškova prekršajnog postupka. Naplaćena je trošarina u iznosu od 12.070,20 kuna, a roba koja je predmet prekršaja oduzeta je u korist Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti