Carinska uprava Ministarstva financija obilježila svjetski dan carine, 26. siječnja 2020.

Međunarodni dan carine obilježava se svake godine 26. siječnja, te se njime podsjeća na osnivačku sjednicu Vijeća za carinsku suradnju (preteče Svjetske carinske organizacije)  održanu 26. siječnja 1953. godine u Bruxellesu na kojoj je bilo prisutno 17 europskih država.

Obilježavanjem Međunarodnog dana carine prepoznaje se uloga i značaj rada samih carinskih službenika i njihovih nacionalnih carinskih službi, te se fokusira na izazove s kojima se carinski službenici nose u svakodnevnom radu, kao i njihova ostvarena postignuća.
Na Međunarodni dan carine nacionalne carinske službe svojim zaslužnim službenicima, koji su svojim radom, zalaganjem i predanosti u protekloj, 2019. godini ostvarili iznimne rezultate, dodjeljuju posebna priznanja - certifikate Svjetske carinske organizacije. U Carinskoj upravi certifikati su dodijeljeni za 11 carinskih službenika za prošlu godinu.
Svake godine  Svjetska carinska organizacija odredi i temu koja će obilježiti tekuću 2020. godinu, a ovu godinu posvećuje jačanju održivog društva za ljude i napredak, pod motom „Carinska služba koja jača održivost, za ljude i planetu, te doprinosi napretku“.

Pisane vijesti