Početak hrvatskog predsjedanja Vijećem EU – prvi sastanak radne skupine za Carinsku uniju Vijeća, 10. siječnja 2020.

Republika Hrvatska preuzela je predsjedanje Vijećem EU od početka 2020., a prvi sastanak iz nadležnosti Carinske uprave Ministarstva financija održan je 10. siječnja prvim okupljanjem radne skupine za carinsku uniju u Vijeću EU u Bruxellesu.

Prvi sastanak s poludnevnim dnevnim redom vodio je tim Carinske uprave za ovu radnu skupinu pod predsjedanjem Marice Matić. Osim delegacija 28 država članica sastanku su nazočili i Delegacija Europske komisije koju je predstavljao glavni direktor Glavne uprave za oporezivanje i carinsku uniju (TAXUD)  Stephen Quest te glavni tajnik Svjetske carinske organizacije (WCO) Kunio Mikuriya.
Predstavljeni su prioriteti hrvatskog predsjedanja obuhvaćeni sloganom „Jaka Europa u svijetu punom izazova“. Predstavljen je također i plan rada radne skupine tijekom narednih šest mjeseci, broj sastanaka i glavni dosjei na kojima se planira raditi.
Glavni tajnik WCO-a Kunio Mikurya je predstavio prioritete WCO-a u 2020. godini koji uključuju strateška predviđanja i carinu u budućnosti, Zeleni plan i klimatsku održivost. U skladu s tim prioritetima je WCO tema za 2020. godinu : „Customs fostering Sustainability for People, Prosperity and the Planet”. Podsjetio je na dobru suradnju EU-a i WCO-a te naglasio da utjecaj EU-a može i treba biti još veći te je to i prioritet WCO-a. Podsjetio je da će se u WCO-u u 2020. godini nastaviti raditi na reviziji revidirane Kyoto Konvencije (RKC), Harmoniziranog sustava (HS) te na paketu e-trgovine.
Glavni direktor TAXUD-a Stephen Quest je podsjetio da je 2019. godina bila godina tranzicije, a da će 2020. godina biti godina akcije. U 2019. je postignut veliki napredak u provedbi IT sustava, strateškim predviđanjima, a u 2020. se očekuje nastavak definiranja odnosa s Velikom Britanijom (UK), rad na Zelenom planu, ali i rad na svakodnevnim carinskim poslovima koji uključuju carinsku vrijednost, porijeklo, zaštitu prava intelektualnog vlasništva (IPR), olakšavanje trgovine, Single Window, upravljanje te moguću raspravu po pitanju prekršaja i sankcija.
Sukladno najavama nove predsjednice Europske komisije o osnaživanju i povećanju važnosti carine, EK će u lipnju predstaviti akcijski plan prema programu EK.
Sastanak je obuhvatio još i informacije EK o pripremama sastanka UN Povjerenstva za nadzor narkotika, koje se održava od 2. do 6. ožujka u Beču, koordinaciju stajališta EU za sastanak Upravnog odbora Konvencije za TIR karnet u pogledu izmjene te Konvencije (e-TIR) te informacije o pripremi sastanka radne skupine za reviziju Sporazuma iz Bergena WCO regije Europa, koji se održava krajem siječnja u Baku, Azerbajdžan.
Sljedeći sastanak radne skupine za carinsku uniju zakazan je za 29. siječnja 2020.godine.
 

Pisane vijesti