Spriječen pokušaj nelegalnog uvoza kamenih koralja zaštićenih cites konvencijom

Dana 19. siječnja 2010. godine pri provedbi redovnih mjera carinskog nadzora, na Carinskoj ispostavi Jankomir Carinarnice Zagreb, carinski službenici otkrili su pokušaj nelegalnog uvoza kamenih koralja reda Scleractinia.

U kontejnerskoj pošiljci pristigloj iz Republike Filipini, hrvatski uvoznik je zahtijevao carinski postupak puštanja robe u slobodan promet, odnosno uvoz robe u Republiku Hrvatsku za deklariranu robu suveniri od morskih školjaka. Prilikom provedbe postupka uvoza izvršen je pregled pošiljka i vjerodostojnosti podataka navedenih u carinskoj deklaraciji. Pregledom je uočeno da se u pošiljci između ostale deklarirane robe nalaze morski koralji u količini od 600 komada, pakiranih u 24 kartonske kutije, za koje ne postoji nikakva dokumentacija, slijedom čega je obaviještena Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva kulture, zbog sumnje na nelegalni unos vrste zaštićene CITES Konvencijom (NN-MU 12/99), odnosno Zakonom o zaštiti prirode (NN 70/05 i 139/08) i Pravilnikom o prekograničnom prometu i trgovini (NN 34/06 i 72/09).

Po dolasku inspektora zaštite prirode Ministarstva kulture i stručnjaka Državnog zavoda za zaštitu prirode, utvrđeno je da se radi o morskim koraljima iz reda Scleractinia koji se nalaze na dodatku II. CITES Konvencije i čiji su promet i trgovina regulirani izvoznim, odnosno uvoznim dopuštenjima. Kako uvoznik nije posjedovao potrebna dopuštenja, pokrenut je carinski prekršaj protiv istog sukladno članku 240. st. 1. točka 3. Carinskog zakona, a spomenuti koralji su oduzeti i prepušteni na raspolaganje nadležnom Ministarstvu kulture.


Pisane vijesti