Nezakonito postupanje s duhanskim proizvodima i osobnim vozilima stranih registarskih oznaka

Pojačanim mjerama nadzora na vanjskoj granici i u unutrašnjosti Republike Hrvatske carinski službenici Područnih jedinica – Službi za mobilne jedinice tijekom vikenda otkrili su u 14 izdvojenih slučajeva nezakonito  postupanje.

Tijekom vikenda, dana 15. i 16. prosinca 2018. godine, carinski službenici Područnih jedinica - Službi za mobilne jedinice provodili su pojačane mjere nadzora na vanjskoj granici i u unutrašnjosti RH. Izvršenim nadzorima utvrđeno je 14 nezakonitih postupanja s duhanskim proizvodima kao i s vozilima stranih registarskih oznaka na koje nije na propisan način obračunat i naplaćen posebni porez na motorna vozila.
 
Pretragama autobusa, osobnih i teretnih vozila, kao i otvorenih prostora sajmišta, uz upotrebu psa za detekciju duhana pronađeno je ukupno 16 760 komada cigareta te 33 250,00 grama duhana kojima su fizičke osobe počinile prekršaje opisane Zakonom o trošarinama. Prekršiteljima su izdane prekršajne kazne u iznosu od 102.600,00 kuna te su obračunate i naplaćene trošarine u iznosu od 36.795,20 kuna.
 
Temeljem istoga zakona i Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU, duhanski proizvodi su oduzeti od prekršitelja kao i tri vozila stranih registarskih oznaka za koja će se temeljem Zakona o posebnom porezu na motorna vozila dostaviti nadležnoj službi i zahtjevi za naplatu posebnog poreza.
 
 
 

Pisane vijesti