Završena dva projekta operacije „Modernizacija poslovanja Carinske uprave u Republici Hrvatskoj“ sufinancirane iz Europskog socijalnog fonda

Carinska uprava kao korisnik Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. uspješno je završila dva projekta u okviru operacije Modernizacija poslovanja Carinske uprave u Republici Hrvatskoj.

U sjedištu Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, u Kući Europe, svečano su zatvorena dva projekta provedena temeljem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., unutar operacije „Modernizacija poslovanja Carinske uprave u Republici Hrvatskoj“, ukupne vrijednosti 14.401.633,00 kuna sufinancirane iz Europskog socijalnog fonda.
Modernizacija poslovanja Carinske uprave u Republici Hrvatskoj sastoji se od ukupno tri projekta, od kojih su dva završena i to:
  • Jedinstveno upravljanje aplikacijskim ovlastima korisnika i digitalni potpis (UUM&DS),
  • Razvoj elektroničkog sustava za upravljanje carinskim odlukama (CDS).
Modernizacija poslovanja Ministarstva financija, Carinske uprave u svrhu unaprjeđenja pružanja usluga gospodarstvenicima i građanima te poboljšanje povezanosti i suradnje s carinskim upravama država-članica EU ujedno je i cilj predmetnog projekta.   
Integracija Jedinstvenog upravljanja aplikacijskim ovlastima korisnika i digitalni potpis te Razvoj elektroničkog sustava za upravljanje carinskim odlukama doprinijet će značajno ubrzanju provedbe carinskih postupaka u RH i EU, posebice  kroz:
- poboljšanje pristupa centralnim servisima europskog informacijskog sustava uvođenjem jedinstvenog sučelja
- unaprjeđenje sustava za upravljanje carinskim odlukama i elektroničku razmjenu informacija o istima među državama-članicama EU.
Završeni projekti u sklopu Modernizacije poslovanja Carinske uprave u Republici Hrvatskoj pored razvoja dvaju informatičkih sustava omogućili su provedbu edukacija za carinske službenike te izradu uputa koje će koristiti izvoznici, uvoznici, kao i službenici Carinske uprave.
 

Pisane vijesti