Carinski službenici oduzeli 12000 litara ulja za loženje

Carinski službenici Odjela za mobilne jedinice Zagreb, temeljem naknadno provedenih carinskih provjera, oduzeli su od prijevozničke tvrtke iz Zagreba 12000 litara ulja za loženje te izdali prekršajne naloge dvjema tvrtkama zbog zloupotrebe prava u kretanju trošarinskih proizvoda.

Prilikom obavljanja redovnih zadaća nadzora prometa trošarinskih roba, 24. veljače 2016., ovlašteni carinski službenici Odjela za mobilne jedinice Zagreb, zatekli su u prometu u Zagrebu, na Slavonskoj aveniji, teretno vozilo s prikolicom za prijevoz naftnih derivata kako prevozi 12000 litara ulja za loženje. Vozač teretnog vozila u trenutku nadzora nije posjedovao dokumentaciju kojom bi dokazao podrijetlo zatečene robe. Provodeći carinske provjere nad zatečenom robom i naknadno dostavljenom dokumentacijom vlasnika iste, temeljem utvrđenih činjenica u istražnom postupku, carinski službenici utvrdili su kako su u navedenom slučaju dvije tvrtke, s područja Trstenika i grada Zagreba, zloupotrijebile pravo u kretanju trošarinskih proizvoda s 12000 litara ulja za loženje. Također, navedene su tvrtke u naknadno dostavljenoj dokumentaciji iskazale neistinite podatke o prometu robe i sredstava plaćanja s ciljem prikrivanja nezakonite kupnje i prodaje te puštanja u potrošnju gore navedenih trošarinskih proizvoda.
 
Slijedom navedenog, zbog nezakonitog prijevoza i zloupotrebe prava u kretanju trošarinskih proizvoda, prijevozničkoj tvrtki iz Zagreba izdan je prekršajni nalog na iznos od 15.000,00 kuna, dok je odgovornoj osobi iste tvrtke izdan prekršajni nalog na iznos od 5.000,00 kuna, zbog prekršaja kažnjivog člankom 102a., stavak 1., točke 3. i 56., Zakona o trošarinama.
 
Isto tako, pravnim osobama iz Trstenika i Zagreba, koje su nezakonito prodavale i kupovale, odnosno puštale u proizvodnju trošarinske proizvode izdani su prekršajni nalozi. Pravnoj osobi iz Zagreba, na iznos od 20.000,00 kuna te pravnoj osobi iz Trstenika na iznos od 25.000,00 kuna kao i odgovornoj osobi u pravnoj osobi na iznos od 10.000,00 kuna, zbog prekršaja kažnjivih člankom 102a., točka 3. i 4. Zakona o trošarinama.
 
Sukladno članku 21. Zakona o trošarinama, trošarinski dug u iznosu 36.720,00 kuna biti će naplaćen solidarno svim strankama u postupku, dok je roba, kao predmet prekršaja, oduzeta temeljem članka 104. istog Zakona.

Pisane vijesti