Carinski službenici spriječili obavljanje neregistrirane djelatnosti klanja životinja

Carinski službenici u suradnji sa Sektorom veterinarske inspekcije izvršili su 27. studenog 2015. godine pretragu objekata na dvije adrese u okolici Vrbovca, zbog osnovane sumnje u obavljanje neregistrirane djelatnosti te kršenja niza odredbi propisanih Zakonom o veterinarstvu.
 

Nakon provedene istrage utvrđeno je da se u gospodarskim objektima koji su bili predmet pretrage vrši neregistrirana djelatnost klanja stoke obzirom da odgovorna osoba posjeduje klaonicu za serijsko klanje većeg broja životinja. Također, utvrđen je niz nepravilnosti od strane veterinarskog inspektora, Sektora veterinarske inspekcije kao što su: ne posjedovanje dokumentacije o podrijetlu svinja zatečenih prilikom pretrage, ne vođenje Registra svinja na gospodarstvu, ne vođenje Evidencija o liječenju životinja i karenci, te ne vođenje Evidencije o ulasku hrane na gospodarstvo.

Sukladno navedenom, ovlašteni carinski službenici Službe za mobilne jedinice i Odjela za mobilne jedinice Zagreb izdali su naredbu o pečaćenju te su sukladno članku 14. stavku 1. točki 6. i članku 40. stavku 1. Zakona o carinskoj službi (NN, br. 68/13) izvršili pečaćenje prostora u kojem se obavlja neregistrirana djelatnost. Od strane Odjela za mobilne jedinice Zagreb izdat će se Prekršajni nalog u visini kazne od 21.000,00 KN obzirom da je postupano suprotno odredbama članka 5. stavak 1. točka 3. Zakona o zabrani i sprječavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti, a istim je počinjen prekršaj iz članka 10. stavak 3. istog Zakona.

Sektor veterinarske inspekcije će iz djelokruga rada svoje nadležnosti izvršiti sankcioniranje istog zbog kršenja niza odredbi vezanih uz Zakon o veterinarstvu (NN, br. 82/13).


 

Pisane vijesti