Carinski i policijski službenici otkrili ilegalno skladište u kojem se od lož ulja proizvodio euro dizel

Prilikom provedbe istražnih radnji službenici otkrili prekršaj vezan uz zlouporabu namjenske uporabe pogonskog goriva

U akciji usmjerenoj prema suzbijanju krijumčarenja naftnih derivata na carinskom području Republike Hrvatske, a slijedom provođenja redovnih mjera carinskog nadzora nad korištenjem naftnih derivata, carinski i policijski službenici su otkrili prekršaj vezan uz zlouporabu namjenske uporabe pogonskog goriva.

Tako su, ovlašteni carinski službenici Carinske uprave, Sektora za nadzor, Službe za mobilne jedinice, Odjela za mobilne jedinice Zagreb i policijski službenici PU zagrebačke, Službe gospodarskog kriminaliteta, proveli istražne radnje protiv više osoba koje se sumnjiči da su kupovali plinsko ulje obojeno crvenom bojom, odvozili ga do ilegalnog skladišta u kojem se nalazilo postrojenje za uklanjanje boje i indikatora iz označenog plinskog ulja za grijanje, iz istog uklonili boju i indikator te dobiveno gorivo kao euro dizel prodavali kupcima po neznatno nižim cijenama od stvarne cijene euro dizela, a čime su u vremenu od prosinca 2014. godine do 01. srpnja 2015. godine oštetili državni proračun na ime trošarina za više od 5,5 milijuna kuna te prodajom tako dobivenog euro dizela u navedenom periodu ostvarili dobit od 6,5 milijuna kuna.  

Naime, dana 16. prosinca 2014. godine carinski službenici Sektora za nadzor, Službe za mobilne jedinice, Odjela za mobilne jedinice Zagreb, provodeći redovne mjere nadzora na Velikogoričkoj obilaznici, zaustavili su autocisternu za prijevoz naftnih derivata u vlasništvu tvrtke registrirane na području Republike Hrvatske kojom je upravljao hrvatski državljanin.
           
Kontrolom dokumentacije utvrđeno je kako navedeni hrvatski državljanin, u autocisterni prevozi 20.000,00 litara euro dizela za primatelja tvrtku s područja Zagreba. Provedenim mjerama nadzora utvrđeno je kako je navedeno vozilo s gorivom izišlo iz prostora u kojem se nalazi navedeno skladište. Vizualnim pregledom skladišta uočeno je da se u zatvorenom skladišnom prostoru nalazi nekoliko cisterni zapremine 50.000,00 litara koje se koriste za skladištenje goriva te jedna autocisterna za prijevoz naftnih derivata. O svemu je obaviještena nadležna PU zagrebačka te Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici.

Temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici izvršena je pretraga navedenog skladišnog prostora te je utvrđeno da se u istom nalazi ilegalno postrojenje za uklanjanje boje i indikatora iz označenog plinskog ulja za loženje s kompletnom opremom i sredstvima (pumpama za pretakanje, spremnicima, solnom kiselinom, filterima, glinom itd.) za uklanjanje boje i indikatora iz označenog plinskog ulja za loženje.

Daljnjom pretragom dvije autocisterne, koje su se nalazile u navedenom skladišnom prostoru utvrđeno je da se u istima nalazi 31.000,00 litara tekućine mirisa po naftnim derivatima iz koje je uklonjena boja i indikator za označavanje plinskog ulja za loženje.

Po izvršenoj pretrazi navedenog prostora i vozila od strane službenika Carinske uprave, Sektora za nadzor, Službe za mobilne jedinice, Odjela za mobilne jedinice Zagreb i PU zagrebačke, Službe gospodarskog kriminaliteta, a po nalogu Uskoka nastavljeno je kriminalističko istraživanje nad više osoba za koje se osnovano sumnjalo da su povezani sa nezakonitim postupanjima sa naftnim derivatima, a koje je rezultiralo uhićenjem i određivanjem istražnog zatvora zbog ponavljanja nedjela i utjecaja na svjedoke za ukupno devet osoba.

Pritom napominjemo kako Carinska uprava sukladno propisanom djelokrugu rada i zakonskim ovlaštenjima, provodi kontinuirani nadzor nad korištenjem i prodajom označenih plinskih ulja.

 



Pisane vijesti | Nadzor | Nadzor