Otvoren je novi Phare 2005 Twinning projekt "NCTS implementacija – potpora upravljanju – Twinning"

 

       U hotelu International u Zagrebu, organizirano je svečano otvaranje projekta Phare 2005 '' NCTS Implementacija – Potpora upravljanju – Twinning ''.

       Cilj projekta je pružanje potpore Republici Hrvatskoj u procesu ispunjavanja pretpristupnih zahtjeva EU iz Poglavlja 29. Carinska unija i dijela poglavlja 16. Porezi.

       Pristupanje u punopravno članstvo EU podrazumijeva cijeli niz promjena koje je potrebno izvršiti kako bi Ministarstvo Financija – Carinska uprava djelotvorno i primjereno obavljala sve zadatke carinske službe države članice EU. Na predstavljanju projekta poseban naglasak je bio na novom kompjuteriziranom provoznom sustavu NCTS, čije prednosti se ogledaju u većoj učinkovitosti provoznog postupka, koji se, provodi u takozvanom '' okruženju bez papirologije''. NCTS sustav doprinosi olakšavanju trgovine, kroz ubrzavanje prekograničnog prometa, smanjuje se vrijeme potrebno za uvoz ili izvoz, a samim time i troškovi.Do sada su provedena i uspješno dovršena tri CARDS projekta u Carinskoj upravi, dok je jedan od njih bio usmjeren upravo na izgradnju osnova za razvoj NCTS- a.

       Projekt čije svečano otvaranje obilježavamo danas, dio je sustavnih priprema Ministarstva financija – Carinska uprava za uspostavu interkonektivnosti sa carinskim informacijskim sustavima EU, koji se nastavljaju iz PHARE 2005 programa.

       Peter Hasslacher, savjetnik za trgovinske odnose Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu pohvalio je suradnju između svog ureda i Carinske uprave. Njegov ured svake godine anketira austrijske gospodarstvenike koji trguju u našoj zemlji. Iz rezultata anketa vidi se kako od svih hrvatskih institucija, austrijski gospodarstvenici najbolje surađuju sa Carinskom upravom.

       Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci uz proračun od jednoga milijuna eura, zajednički financiran sredstvima EU i državnog proračuna.

 

 
 
 
 
 

 

 



Pisane vijesti