Reagiranje na članak objavljen u Jutarnjem listu od 11. 04. 2010. godine pod nazivom „Gospodine Barišić, nisam pjevao narodnjake rano ujutro na poslu“

Povodom članka objavljenog u „Jutarnjem listu“ od 11. travnja 2010. godine, na stranici 15, potpisane od strane novinarke Vanje Nezirović, pod naslovom „Gospodine Barišić, nisam pjevao narodnjake rano ujutro na poslu!“, iznesene su netočne informacije.

Povjerenstvo za praćenje i provedbu kodeksa profesionalne etike Ministarstva financija, Carinske uprave zaprimilo je pritužbu službenice A.E.H., a vezano uz provođenje mobbinga od strane voditelja smjene CI Zračna luka, Zagreb, carinskog službenika M.D.

Ministarstvo financija, Carinska uprava, Služba za unutarnji nadzor i kontrolu i  Povjerenstvo za praćenje provedbe Kodeksa profesionalne etike službenika Ministarstva financija, Carinske uprave poduzelo je odgovarajuće mjere i radnje s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja iznesenog u predstavci.

Povjerenstvo za praćenje provedbe Kodeksa profesionalne etike službenika Ministarstva financija, Carinske uprave, saslušavši službenike koji su o navedenom imali saznanja, a ujedno i one na koje se ova predstavka odnosi donijelo je zaključak, odnosno mišljenje da ponašanje carinskog službenika M.D. upućuje da je u međusobnom odnosu i komunikaciji s carinskom službenicom A.E.H. i ostalim carinskim službenicima povrijedio odredbe članka 11., članka 12. i članka 13. Etičkog kodeksa državnih službenika kojim su regulirani međusobni odnosi državnih službenika.

Naime, navedene odredbe propisuju da se međusobni odnosi službenika temelje na uzajamnom poštivanju, povjerenju, suradnji, pristojnosti i strpljenju. U obavljanju službene dužnosti službenik ne smije ometati druge službenike u obavljanju njihovih dužnosti. Službenici su dužni međusobno razmjenjivati mišljenja i informacije o pojedinim stručnim pitanjima, a nadređeni službenik u obvezi je poticati službenike na kvalitetno i učinkovito obavljanje državne službe, međusobno uvažavanje, poštivanje i suradnju, te primjeren odnos prema građanima.

Isto tako, Povjerenstvo je mišljenja da ponašanje carinskog službenika M.D. upućuje da je u međusobnom odnosu i komunikaciji s službenicom A.E.H. i ostalim carinskim službenicima povrijedio odredbe članka 2. točka 4. podstavak 1. i 2. Kodeksa profesionalne etike službenika Ministarstva financija, Carinske uprave u dijelu koji propisuje da u svakodnevnom izvršavanju povjerenih im zadaća službenici svojim izjavama ili postupcima ne smiju diskriminirati druge službenike, odnosno stranke zbog podrijetla, spola, društvenog ili materijalnog položaja, rase, nacionalne političke pripadnosti, odnosa prema religiji i prema seksualnoj orijentaciji ili zbog kojega drugog razloga suprotno Ustavom i zakonom utvrđenom pravu i slobodi. Pri obavljanju poslova u carinskoj službi službenici su dužni postupati profesionalno, ljubazno i susretljivo te se s dužnom pažnjom i poštovanjem odnositi prema strankama, prema nadređenim službenicima i drugim službenicima u svakodnevnom radu. Svojim djelovanjem i ponašanjem službenici su dužni pridonositi ugledu carinske službe.

Povjerenstvo za praćenje provedbe Kodeksa profesionalne etike službenika Ministarstva financija, Carinske uprave, navedeni zaključak i mišljenje dostavilo je na daljnje postupanje Carinarnici Zagreb koja je, s obzirom da zaključak i mišljenje upućuju na povrede odredaba Etičkog kodeksa državnih službenika i Kodeksa profesionalne etike službenika Ministarstva financija, Središnjem uredu Carinske uprave uputila zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv službenika M.D.

Carinska uprava, Središnji ured, imajući u vidu da je carinski službenik M.D. sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske, od predmetnog Sindikata zatražila je, sukladno članku 93. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (NNRH broj 93/08, 23/09 i 39/09), suglasnost za poduzimanje daljnjih mjera i radnji zbog teške povrede službene dužnosti.

S obzirom da Nezavisni sindikat carinika Hrvatske nije dao suglasnost za pokretanje postupka protiv sindikalnog povjerenika, zatraženo je mišljenje od Ministarstva uprave o mjerama koje stoje na raspolaganju Carinskoj upravi kako bi se mogao pokrenuti postupak zbog povreda službene dužnosti, međutim iz dostavljenog mišljenja razvidno je da se protiv službenika koji je sindikalni povjerenik ne može voditi postupak zbog povrede službene dužnosti, ukoliko sindikat u kojem je državni službenik – sindikalni povjerenik uskrati prethodnu suglasnost za vođenje takvog postupka, kao ni udaljiti iz službe odnosno s rada zbog pokretanja kaznenog postupka.

Kako je Ministarstvo financija, Carinska uprava iscrpila sve mogućnosti vezano uz navedeni predmet, cijeli spis poradi poduzimanja daljnjih mjera i radnji prema imenovanom carinskom službeniku uputiti će na mišljenje Etičkom povjerenstvu, osnovanom pri Uredu za socijalno partnerstvo Vlade Republike Hrvatske, kao neovisnom tijelu kojem je između ostaloga zadaća priopćenjima i upozorenjima djelovati na promicanje etičkih načela u državnim tijelima.

 

                                                                                       SLUŽBENIK ZA INFORMIRANJE
                                                                                                    GLASNOGOVORNIK
                                                              
                                                                                                      Predrag Juratovac    



Pisane vijesti