4. sjednica mješovite hrvatsko-albanske komisije za gospodarsku suradnju

Dana 4. i 5. svibnja 2015. godine u Tirani, Albanija, održana je 4. sjednica Mješovite hrvatsko-albanske komisije za gospodarsku suradnju, tijekom koje su raspravljana pitanja od zajedničkog interesa. Gospođa Darija Sinjeri, načelnica Samostalnog sektora za trgovinsku politiku i gospodarsku multilateralu u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija predvodila je hrvatsku delegaciju u kojoj su sudjelovali predstavnici Veleposlanstva RH u Tirani, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva turizma, Ministarstva graditeljstva, Hrvatske gospodarske komore, PLINACRO-a i Ministarstva financija Carinske uprave.

Na sjednici su istaknuti zajednički interesi na području turizma, energetike, obnove infrastrukture, izgradnje plinovoda te prijenosu znanja u području investicijskog zakonodavstva i europskih integracija. S tim u svezi u okviru 4. sjednice Mješovite komisije vodili su se i tehnički pregovori u pogledu potpisivanja Protokola, tijekom kojih je predstavnica Carinske uprave naglasila interes Carinske uprave za pružanje pomoći albanskoj carinskoj službi na njenom putu prema EU integracijama, posebice u svezi harmonizacije standarda, carinskih postupaka, IT sustava i administrativnih kapaciteta.

Kao ključni rezultat ove 4. sjednice Mješovite hrvatsko-albanske komisije za gospodarsku suradnju potpisan je Protokol 4. sjednice Mješovite hrvatsko-albanske komisije za gospodarsku suradnju. Spomenuti Protokol sadrži pregled ekonomske situacije obaju zemalja, bilateralnu suradnju, osvrt na ekonomsku i trgovinsku suradnju između Hrvatske i Albanije, te prikaz područja od zajedničkog interesa, uključujući prijedloge i mjere za njezino unaprjeđenje, te isti omogućuje daljnje jačanje carinske suradnje između carinskih službu dviju zemalja.



Pisane vijesti