Inauguracijski sastanak Grupe za suradnju zračnih luka Jugoistočne Europe

U Zagrebu je od 27. do 28. travnja 2015. godine održan inauguracijski sastanak Grupe za suradnju zračnih luka Jugoistočne Europe, u suorganizaciji Pompidou grupe Vijeća Europe i Carinske uprave Ministarstva financija, uz podršku Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske. Na sastanku je sudjelovalo preko 30 sudionika iz 11 zemalja Jugoistočne Europe (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Srbija), Tajništva Pompidou grupe te Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, u svojstvu promatrača.  

Naime, novi modaliteti krijumčarenja droga i krijumčarske rute, koje izravno ili neizravno utječu na zemlje Jugoistočne Europe, ukazali su na potrebu bliže suradnje nadležnih službi u zračnim lukama u Regiji, posebno policijske i carinske službe. Uzimajući u obzir proces EU integracija, jačanje operativnih kapaciteta nadležnih službi u zračnim lukama nalazi se visoko na ljestvici prioriteta. Stoga se tijekom 29. godišnjeg sastanka Grupe za suradnju nadležnih službi u zračnim lukama, koja već gotovo tri desetljeća djeluje u okviru Pompidou grupe, intenzivno razgovaralo o ustrojavanju regionalnog ogranka koji bi odgovarao na potrebe zračnih luka Jugoistočne Europe, u skladu s regionalnim specifičnostima. Ova inicijativa hrvatske Carinske uprave, naišla je na veliku podršku kolega iz Regije i Pompidou grupe koja je omogućila organizaciju ovog važnog sastanka.

U svom uvodnom obraćanju, gospodin Thomas Kattau, zamjenik izvršnog tajnika Pompidou grupe je pohvalio angažman Republike Hrvatske u nastojanju povezivanja nadležnih službi u zračnim lukama s ciljem učinkovitijeg suzbijanja krijumčarenja droga u zračnom prometu. Pompidou grupa je spremna i dalje podržavati aktivnosti ove inicijative koja će osigurati platformu za razmjenu dobre prakse i iskustava, razvijanje i usklađivanje metoda i sustava identifikacije droga u zračnim lukama Jugoistočne Europe te zajedničke operacije.

Gospodin Zlatko Grabar, pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave rekao je kako se na području Republike Hrvatske nalazi sedam zračnih luka, s godišnjim prometom do 7 milijuna putnika. Pripremljenost i okvir carinskih kompetencija mjerljivi su kroz kategorije kao što su kontinuirano učenje i profesionalni razvoj, operacijska izvrsnost, etičnost i integritet, a posebno orijentiranost na korisnike i usluge. Stoga su izuzetno važna daljnja ulaganja u ljudske i tehničke kapacitete te razvoj suradnje svih nadležnih službi.

Podršku razvoju ovog novog procesa regionalne suradnje dao je i ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, gospodin Željko Petković, zahvalivši pri tom Pompidou grupi na prepoznavanju inovativnog potencijala i visoke motiviranosti nadležnih službi u zemljama Jugoistočne Europe.

Na sastanku su predstavljeni sustavi procjene rizika putnika u zračnom prometu te se raspravljalo o metodama postupanja kontrole putnika i roba u zračnom prometu te unaprjeđenja zajedničke suradnje kako zemalja Jugoistočne Europe i njihovih zračnih luka tako i između nadležnih tijela na nacionalnoj razini. Sastanak je zaključen usvajanjem Zajedničke deklaracije sudionika Grupe za za suradnju zračnih luka Jugoistočne Europe kojima su se obvezali na zajedničku suradnju na ovom području.

 



Pisane vijesti