Na gp bajakovo spriječeno krijumčarenje 140.729 grama opojne droge tip heroin

Tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora, dana 6. travnja 2015. godine, ovlašteni carinski službenici Odjela za robno granične procedure Graničnog carinskog ureda Bajakovo, mjesna nadležnost Područnog carinskog ureda Osijek, u suradnji s policijskim službenicima, spriječili su pokušaj krijumčarenja 140.729 grama opojne droge tip HEROIN.

Naime, dana 6. travnja 2015. godine, u poslijepodnevnim satima, na putnički ulazni trak RGP Bajakovo stigao je osobni automobil marke VOLKSWAGEN CADDY, njemačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 46-godišnji turski državljanin. Kao suvozač u vozilu zatečen je njemački državljanin turskog podrijetla. Nakon obavljene policijske granične kontrole, ovlašteni carinski službenici su vozilo na temelju analize rizika izdvojili za detaljan pregled.

Budući da su pregledom podvozja vozila uočene preinake, ovlašteni carinski službenici, u suradnji s policijskim službenicima, su vozilo i vozača prepratili u halu radi detaljnog pregleda vozila.

Pregledom podvozja utvrđen je nadograđeni prostor. Demontažom sjedala i skidanjem tapecirunga poda u unutrašnjosti vozila pronađen je otvor u podnici dimenzija 20x30 cm. Odvrtanjem dvaju vijaka s poklopca i skidanjem istog uočeni su paketi karakterističnog oblika koji su ukazivali na sumnju krijumčarenja droge. U tom trenutku ovlašteni carinski službenici zastali su s daljnim radnjama carinske pretrage te o istome obavijestili policijske službenike Postaje granične policije Bajakovo koji su preuzeli daljnje postupanje.

Na temelju naloga Županijskog suda u Vukovaru, policijski službenici, uz ispomoć ovlaštenih carinskih službenika Odjela za mobilne jedinice Osijek i RGP Bajakovo, započeli su detaljnu pretragu cjelokupnog sklopa vozila. Pretragom podnice utvrđena su dva otvora dimenzija 20x30 cm koja su otvorena te je otkriven nadograđeni prostor, tzv.„korito“ izrađeno od lima koji se razlikovao od originalnog lima podnice vozila. Mehaničkim putem skinut je kompletan lim te je utvrđen nadograđeni prostor-korito dimenzija 80x173 cm koje je bilo pregrađeno po dužini tako da je prostor podijeljen u dva manja, jedan dimenzija 80x90x18 cm u kojem je pronađeno 148 paketića, ukupne težine 79.946 grama te drugi, dimenzija 80x83x14 cm, u kojemu je pronađeno 113 paketića, ukupne težine 60.783 grama.

Utvrđeno je da se radi o opojnog drogi tipa HEROIN, u ukupnoj količini od 261 paketić, ukupne težine 140.729 grama, procijenjene vrijednosti u iznosu od oko 42,22 milijuna kuna.
 
Vozač i suvozač su uhićeni te predani pritvorskom nadzorniku, a droga i vozilo su oduzeti.



Pisane vijesti