Gp županja: spriječeno krijumčarenje 24,50 kg duhana za pušenje

Dana 29. ožujka 2015. godine, na Graničnom prijelazu Županja, na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, ovlašteni carinski službenici RGP Županja spriječili su krijumčarenje 16 kg sitno rezanog duhana za pušenje i 8,50 kg prešanih osušenih listova duhana kao trošarinskog proizvoda, prikladnog za pušenje bez daljnje industrijske obrade odnosno prilagođen za pušenje običnom preinakom ili modifikacijom u domaćoj radinosti uporabom raznih oblika strojeva za rezanje osušenih listova duhana.

Naime, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora putničkog prometa na ulazu u prostor EU, na ulazni putnički trak pristiglo je osobno motorno vozilo marke VOLVO, slovenskih registracijskih oznaka kojim je upravljao slovenski državljanin iz Velenja, Slovenija.

Budući da su ovlašteni carinski službenici posumnjali u istinitost iskaza vozača da ne posjeduje robu koja bi bila predmetom carinski dopuštenog postupanja, ograničenja ili zabrana, pristupili su detaljnom pregledu i pretrazi vozila.

Pretragom vozila ovlašteni carinski službenici pronašli su neprijavljeno i skriveno 16 kg sitno rezanog duhana za pušenje i 8,50 kg prešanih osušenih listova duhana, odnosno ukupno 24,50 kg, upakiranog na isti način kao što se krijumčari droga. Duhan se nalazio na sljedećim mjestima: ispod tapacirunga prtljažnika sa lijeve strane 2 kg rezanog duhana, sa desne strane 2 kg rezanog duhana, u zadnjem braniku 2 kg rezanog duhana, u predjelu kutije mjenjača 2 kg rezanog duhana, ispod poklopca motora 2 kg rezanog duhana, ispod tapacirunga poklopca motora 3 kg rezanog duhana, u prednjem braniku 3 kg rezanog duhana te 6 kg osušenog duhana u listu ispod zadnjeg sjedišta, 1,50 kg osušenog duhana u listu ispod vozačevog sjedišta i 1 kg osušenog duhana u listu ispod suvozačkog sjedišta. Sitno rezani duhan bio je pakiran u 32 PVC vrećice ukupne težine 16 kg bez duhanskih markica Ministarstva financija RH, a osušeni duhan u listu bio je prešan pakiran u 30 PVC vrećica ukupne težine 8,50 kg.

Zbog postojanja osnovane sumnje da je slovenski državljanin kao vozač predmetnog osobnog automobila počinio radnje s obilježjem kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora iz članka 257. Kaznenog zakona, protiv vozača je nadležnom općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava. Prema uputi dežurnog općinskog državnog odvjetnika osumnjičenik je predan policijskim službenicima PP Županja radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.

U porezno upravnom postupku podnesen je zahtjev za obračun trošarine na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje u ukupnom iznosu od 12.145,00 kn.

Roba koja je predmet kaznenog djela oduzeta je u korist Republike Hrvatske.



Pisane vijesti