Carinski službenici odjela za mobilne jedinice zadar spriječili pokušaj nedozvoljene trgovine duhanom

Dana 13. i 14. veljače  2015. godine na području mjesne nadležnosti Odjela za mobilne jedinice Zadar carinski službenici Službe za mobilne jedinice, Odjela za mobilne jedinice Zadar u suradnji sa Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Policijskom upravom zadarskom, Odjelom organiziranog kriminaliteta spriječili su pokušaj nedozvoljene trgovine duhanom.

Naime, na širem području Zadarske županije u iznajmljenom prostoru jedna osoba s područja Virovitičko podravske županije dopremila je i uskladištila duhan u listu. Duhan u listu je prerađen i rezan u sitno rezani duhan  koji je organizator zajedno s četiri osobe s Zadarskog područja pakirao u PVC vreće, težine 10 i 20 kilograma, prevozio u drugi iznajmljeni prostor gdje je dopremljeni duhan vagan i pakiran u kartonske kutije za distribuciju na zadarskom ilegalnom tržištu duhana.

Pretragom prostora u tri kuće i jednom vozilu pronađeno je i oduzeto:
1. 8500 kilograma duhana u listu
2. 650 kilograma sitno rezanog duhana,
3. stroj za rezanje duhana,
4. električni brusač noževa za sjeckanje duhana,
5. improvizirani ovlaživač zraka,
6. rastirač duhana,
7. vage,
8. 2000 kartonskih kutija za pakiranje

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta PU zadarske uhitili su pet osoba. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja policija je Državnom odvjetništvu podnijela protiv četiri osobe kaznenu prijavu zbog nedozvoljene trgovine dok je jedna osoba privedena sucu za istrage Županijskog suda u Zadru i zbog izbjegavanja carinskog nadzora. Kriminalističko istraživanje se nastavlja u cilju razotkrivanja podrijetla duhana, načina dopreme i drugih činjenica vezanih za navedeno. Procijenjena vrijednost duhana iznosi 2. 500. 000,00 kuna.
Temeljem navedenog biti će podnesen zahtjev za naplatu trošarine i to:

- trošarina na duhan u listu: 3. 825. 000,00 kuna;

- trošarina za rezani duhan: 338.000,00 kuna.

 



Pisane vijesti