Spriječeni ilegalni prijelazi državne granice

Dana 25. rujna 2014. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo, na ulazu u Republiku Hrvatsku, u dva odvojena slučaja, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice ukupno sedam državljana Afganistana.

U prvom slučaju, na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion srbijanskih registracijskih oznaka, vlasništvo srbijanske prijevozničke tvrtke, a kojim je upravljao državljanin Republike Srbije. Isti je prometovao na relaciji Republika Srbija-Slovenija. Pregledom kamiona utvrđena je ispravnost carinske plombe, ali je carinsko uže bilo presječeno i prividno spojeno metalnom iglom. Uslijedio je detaljan pregled tovarnog prostora te je u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije (PGP) Bajakovo, uporabom specijaliziranog uređaja za detekciju otkucaja srca koji je pozitivno reagirao, utvrđeno da se u tovarnom prostoru kamiona, pored prijavljene robe (peleti) među paletama s robom nalaze i četiri osobe koje su na ilegalan način pokušale prijeći državnu granicu i ući u prostor EU. Naknadno je utvrđeno da se radi o državljanima Afganistana.

U drugom slučaju, na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion bugarskih registracijskih oznaka, vlasništvo bugarske prijevozničke tvrtke, a kojim je upravljao bugarski državljanin. Isti je prometovao na relaciji Turska-SR Njemačka. Pregledom kamiona utvrđena je ispravnost carinske plombe, ali je carinsko uže bilo presječeno i prividno spojeno metalnom iglom. Uslijedio je detaljan pregled tovarnog prostora te je utvrđeno da se u tovarnom prostoru kamiona, pored prijavljene robe (vreće) među paletama s robom nalaze i tri osobe koje su na ilegalan način pokušale prijeći državnu granicu i ući u prostor EU. Naknadno je utvrđeno da se radi o državljanima Afganistana.

U oba slučaja stvarno stanje robe odgovaralo je prijavljenoj, ali su zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje carinskog prekršaja (oštećenje carinskog užeta) protiv oba vozača kamiona podneseni optužni prijedlozi. Vozači i kamioni zadržani su na graničnom prijelazu do okončanja prekršajnog postupka.

Ilegalni imigranti predani su policijskim službenicima PGP Bajakovo radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.

Istoga dana, carinski službenici Odjela za mobilne jedinice Zagreb u suradnji s policijskim službenicima PGP Bregana izvršili su nadzor nad teretnim vozilom srbijanskih registracijskih oznaka, u vlasništvu srbijanske prijevozničke tvrtke, a kojim je upravljao državljanin Republike Srbije. Pregledom je utvrđeno da je žica na carinskom obilježju prerezana te naknadno zalijepljena. Daljnjim pregledom tovarnog prostora pronađene su dvije osobe, državljani Pakistana. Vozaču teretnog vozila izdan je prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz članka 75. stavka 1. točke 19. Zakona o provedbi carinskih propis Europske unije.



Pisane vijesti