Priopćenje povodom javnog natječaja za prijem službenika u MF Carinsku upravu

Vezano za brojne medijske natpise o objavi javnog natječaja za prijem u državnu službu, konkretno Ministarstvo financija Carinsku upravu, ukupno 78 izvršitelja, radi objektivnog informiranja javnosti u nastavku dajemo slijedeće priopćenje:

Javnim natječajima koji su objavljeni u NN 99/14 i NN 101/14, a temeljem donesenog Godišnjeg plana Vlade RH prijema službenika u državnu službu (NN 65/14) te temeljem suglasnosti Ministarstva uprave raspisan je natječaj za  prijem ukupno 78 izvršitelja (13 VSS i 65 SSS) za rad u Ministarstvo financija Carinsku upravu.

Od ukupnog broja traženih izvršitelja, za:

-           PCU Split: traži se 25 izvršitelja SSS -  (Službe, CU Split, CU Ploče, CU Dubrovnik, GCU Kamensko,GCU Vinjani Donji, GCU Metković, GCU Karasović)

-          PCU Rijeka: - 5 izvršitelja SSS - (Služba, GCU Ličko Petrovo Selo)

-          PCU Osijek: - 30 izvršitelja SSS  - (CU Bajakovo, GCU Stara Gradiška)

-          PCU Zagreb:  – 5 izvršitelja VSS i 2 izvršitelja SSS, - (Služba, CU Zagreb, CU Karlovac)

-          SREDIŠNJI URED -  8 izvršitelja VSS i 3 izvršitelja SSS (Službe)

Temeljem plana Državnog proračuna za 2014. godinu za ukupno 78 planiranih novoprimljenih službenika  putem ovoga Javnog natječaja, planirana su i osigurana sredstva za osobni dohodak u Državnom proračunu (ukupni bruto iznos oko 625.000,00 kuna mjesečno, odnosno 7.500.000,00 kuna bruto iznos na godišnjoj razini -doprinosi na plaću i iznos za plaće).

Kako je razvidno iz gore navedenih podataka najveći broj potrebnih izvršitelja za koje je i raspisan natječaj za prijem je radi popunjavanja radnih mjesta na graničnim carinskim uredima (granični carinski uredi su ustrojstvene jedinice Carinske uprave koji se nalaze na graničnim prijelazima utvrđenim Uredbom o graničnim prijelazima (NN 79/2013) Vlade Republike Hrvatske, a na kojima je dozvoljen međunarodni i pogranični promet putnika i robe).

Slijedom toga, a ovisno o različitoj kategorizaciji u odnosu na vrstu obavljanja poslova na vanjskoj granici Republike Hrvatske, a koja je ujedno i vanjska granica Europske unije (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora) utvrđeno je ukupno 66 graničnih prijelaza  na kojima je temeljem međunarodnih ugovora sa susjednim državama predviđeno uredovanje policije i carine (od toga broja primjerice 51 granični prijelaz utvrđen je sa BiH).

Rukovodeći se obvezom ispunjavanja planiranih aktivnosti Vlade Republike Hrvatske u pogledu primjene odredbi Schengenskog sporazuma i ispunjavanja uvjeta za učinkovito upravljanje vanjskom granicom Europske unije ponajprije u dijelu učinkovitog nadzora državne granice, a koje je potrebno uspostaviti kroz sljedeće 2-3 godine, osim definiranja zakonodavnih okvira potrebno je osigurati i dovoljan broja administrativno – institucionalnih kapaciteta.

S tim u vezi potreban je i prijem dodatnog broja državnih službenika u ovom trenutku, prvenstveno srednje stručne spreme - carinika III vrste , koji će obavljati poslove provedbe carinsko-sigurnosnih mjera na vanjskoj granici EU-a, a kako bi se na vrijeme, odnosno do početka provedbe Schengenskih standarda, isti educirali za dodijeljene im poslove i kako bi kao služba mogli osigurati normalno funkcioniranje i kvalitetnu primjenu propisanih procedura.

Nadalje,  zahtjevne proceduralne obveze koje su uspostavljene na graničnim carinskim uredima, a koji imaju status BIP (Border inspection posts) radi posebnih režima i sustava rada svih inspekcijskih službi zaduženih za obavljanje nadzora nad unosom i ulazom robe i putnika u EU iz trećih zemalja, također  zahtijevaju i dodatne ljudske potencijale za optimalno obavljanje propisanih poslova, posebice jer je sadašnja popunjenost istih u odnosu na potreban broj službujućih carinskih službenika nedovoljna.

Tako su na četiri BIP prijelaza (Bajakovo, Stara Gradiška, Metković i Karasovići)  od sistematiziranih 455 upražnjena 92 radna mjesta od čega 74 radna mjesta carinika III vrste, a što već sada, prije pristupanja Republike Hrvatske Schengenskom prostoru, stvara velike organizacijske probleme u redovitom obavljanju utvrđenih poslova.

Slična je situacija na ostalim graničnim carinskim uredima, tako da je od ukupno 508 sistematiziranih radnih mjesta, upražnjeno 88 radnih mjesta, od čega 72 radna mjesta carinika III vrste.

Vezano za sve gore navedeno razvidne su potrebe i razlozi za objavu javnog natječaja za prijem novih službenika za obavljanje poslova carinika III vrste čiji djelokrug rada obuhvaća obavljanje svih poslova koji se odnose na reguliranje statusa robe pri provozu, uvozu i izvozu na graničnim prijelazima, pregled robe i dokumenata koje prate robu, evidentiranje postupaka, nadzor robe odnosno provjera postojanja carinskih obilježja na prijevoznom sredstvu ili robi, uzimanja uzoraka robe, praćenje i primjena analize rizika i zadanih profila, utvrđivanje elementa  za obračun carine, posebnih poreza, poreza na dodanu vrijednost te drugih propisanih davanja u putničkom prometu, otkrivanje nezakonitosti i  podnošenje prijava o počinjenom prekršaju i kaznenom djelu nadležnim tijelima, izdavanje prekršajnih naloga i neposredna naplata kazne. Također, carinik III vrste obavlja nadzor i kontrolu unosa, uvoza, izvoza ili provoza robe za koje su propisane posebne mjere u svrhu sigurnosti, zaštite zdravlja i života ljudi, životinja i bilja, zaštite kulturne baštine, zaštite nacionalnog blaga i zaštite intelektualnoga vlasništva. Obavlja nadzor i kontrolu unosa i iznosa domaćih i stranih sredstava plaćanja, te sprječava i otkriva kažnjiva djela s tim u vezi. Obavlja i druge poslove vezane uz provedbu svih  graničnih procedura kod uvoza, izvoza, provoza, unosa i iznosa robe i putnika.

Važno je također napomenuti i objasniti kako je Carinska uprava, nakon pristupanja Republike Hrvatske u EU, pristupila i u Carinsku uniju koja djeluje u okvirima odredbi carinskog sustava europskog carinskog zakonika te mora osigurati pravilno i pravodobno obračunavanje, knjiženje i naplatu prihoda od carina i drugih davanja  a koji su ujedno prihodi Europske unije, odnosno zajedničkog budžeta zemalja Unije, za što je također potrebno ojačati administrativne kapacitete i na ovom području rada, odnosno segmenta upravljanja financijskim dijelom naplate prihoda iz djelokruga rada Carinske uprave, a koji su direktno vezani za sustav i  institute prihoda Europske unije i koje poslove obavljaju službenici financijsko knjigovodstvenog zvanja.

Primjerice, vezano za financijske obveze prema EU po osnovi prikupljenih prihoda Carinska uprava prikupila je i uplatila ukupno u  2013.g.  115.762.299,52 kuna, a u 2014.g. ( 01. siječanj do  01. lipanj 2014.) 179.540.300,50 kuna.

Isto tako treba napomenuti da je Carinskoj upravi Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj službi (NN 68/13 i 30/14) bitno proširen djelokrug rada Carinske uprave, odnosno da su propisani novi poslovi carinske službe, koji između ostalih, obuhvaćaju:

-        nadzor nad provedbom propisa kojima se uređuje obavljanje trgovine i obavljanje usluga,

-      nadzor nad naplatom proračunskih i ostalih prihoda te transakcijama u području prometa roba i usluga, ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu te naplatom boravišne pristojbe,

-        nadzor nad provedbom propisa kojima se uređuje obavljanje audiovizualnih djelatnosti,

-        nadzor nad prometom predmeta od plemenitih kovina,

-        nadzor nad provedbom propisa u području stavljanja na tržište šumskog reprodukcijskog materijala,

-        nadzor na graničnom prijelazu, odnosno na drugom mjestu gdje se obavlja carinski nadzor dozvola i drugih isprava sukladno propisima o prijevozu u cestovnom prometu te osovinskog opterećenja, ukupne mase i dimenzije vozila u prometu na cestama sukladno propisima o sigurnosti prometa na cestama,

-    nadzor nad primjenom propisa kojim se uređuje ograničavanje uporabe duhanskih proizvoda, kao i obavljanje drugih poslova koji su stavljeni u nadležnost Carinskoj upravi posebnih zakonima.

Djelokrug rada i proširenje novim poslovima posebice je osnažilo djelovanje Carinske uprave u pogledu obavljanja poslova nadzora a koje je do 01. siječnja 2014. godine obavljao Državni inspektorat. Preuzimanjem dodatnog dijela poslova od Državnog inspektorata, Carinska uprava preuzela je i ukupno 182 službenika „ukinutog“ Državnog inspektorata.

Zaključno, sa današnjim datumom u Carinskoj upravi je sistematizirano ukupno 3.575 radnih mjesta, a popunjeno je ukupno 2.962 radna mjesta.

ANALIZA BROJA SLUŽBENIKA U CU U RAZDOBLJU OD 2013.-2014.

STANJE NA 01.01.2013.

3.024

ODLAZAK IZ CU

(-163)

PRIJEM U CU

(+6)

STANJE NA 01.07.2013.

2.867

ODLAZAK IZ CU

(-80)

PRIJEM U CU

(+192)

STANJE NA 01.01.2014.

2.979

ODLAZAK IZ CU

(-60)

PRIJEM U CU

(+43)

STANJE NA 01.07.2014.

2.962

Usporedni prikaz dinamike kretanja broja zaposlenih u Carinskoj upravi tijekom 2013. i 2014. godine

Usporednim prikazom dinamike kretanja broja službenika odnosno odlazaka iz Carinske uprave i premještaja službenika u Carinsku upravu tijekom 2013. godine i prve polovice 2014. godine  razvidan je trend smanjenja popunjavanja potrebnog broja službenika u Carinsku upravu. Popunjavanje i prijem se u proteklom dvogodišnjem razdoblju isključivo provodio premještajem iz drugih tijela državne uprave u Carinsku upravo kao i u slučaju premještaja većeg broja službenika odnosno 182 službenika „ukinutog“ Državnog inspektorata s 01.01.2014. godine.

Radi slikovitijeg prikaza i analize dinamike kretanja broja službenika u Carinskoj upravi u nastavku u Prilogu 1. se nalaze detaljniji tabelarni podaci.

 

MINISTARSTVO FINANCIJA CARINSKA UPRAVA

 

 

Prilog 1.

ANALIZA BROJA SLUŽBENIKA U CARINSKOJ UPRAVI

 

BROJ SLUŽBENIKA

01.01.2013.

01.07.2013.

01.01.2014.

01.07.2014.

 

SSS

1.757

1.626

1.581

1.545

 

VŠS

577

567

623

612

 

VSS

690

674

775

805

 

UKUPNO

3.024

2.867

2.979

2.962

 

 

 

 

 

 

 

ANALIZA PREMJEŠTAJA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

ODLASCI DRŽAVNIH SLUŽBENIKA IZ CU U RAZDOBLJU OD 01.01.2013.-30.06.2014.

 

01.01.2013.

30.06.2013.

01.07.2013.

31.12.2013.

01.01.2014.

30.06.2014.

PRELAZAK IZ CU U DRUGA MIN

97

9

8

UNUTAR MFIN-a

48

12

6

PO SILI ZAKONA

9

13

12

MIROVINA

9

44

33

MIROVANJE RADNOG ODNOSA

/

2

1

UKUPNO

163

80

60

PREMJEŠTAJ DRŽAVNIH SLUŽBENIKA U CU U RAZDOBLJU OD 01.01.2013.-30.06.2014

 

 

01.01.2013.

30.06.2013.

01.07.2013.

31.12.2013.

01.01.2014.

30.06.2014.

 

PRELAZAK IZ DRUGIH MIN U CU

6

10

21

 

JAVNI NATJEČAJ

/

/

/

/

20

 

UKIDANJE DRŽAVNOG INSPEKTORATA

/

/

/

182

/

 /

 

MIROVANJE RADNOG ODNOSA

/

/

/

/

2

 

UKUPNO

6

192

43

 

                                   

 

 

                                                                                                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          



Pisane vijesti