Na graničnom prijelazu bajakovo spriječeno krijumčarenje sitno rezanog duhana

Dana 18. svibnja 2014. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo spriječili su krijumčarenje 44,50 kg sitno rezanog duhana za pušenje.

Naime, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora putničkog prometa na ulazu u prostor EU, na ulazni putnički trak pristiglo je osobno motorno vozilo bugarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao bugarski državljanin. Na osnovu analize rizika vozilo je izdvojeno za detaljni pregled od strane ovlaštenih carinskih službenika RGP Bajakovo. Budući da su ovlašteni carinski službenici posumnjali u istinitost iskaza vozača da ne posjeduje robu koja bi bila predmetom carinski dopuštenog postupanja, ograničenja ili zabrana, pristupili su detaljnom pregledu i pretrazi vozila. Pretragom vozila pronađeno je ukupno 44,50 kg sitno rezanog duhana za pušenje u PVC  vrećicama, skrivenim u podvozju vozila unutar tvorničkih šupljina i u prostoru oko spremnika za gorivo.

Zbog postojanja osnovane sumnje da je bugarski državljanin kao vozač predmetnog osobnog vozila  počinio radnje s obilježjem prekršaja prema Carinskom zakoniku Zajednice iz članka 74. stavak 1. točka 1. Zakona o provedbi carinskih propisa EU („Narodne novine“, broj 54/13) protiv istog je podnesen Optužni prijedlog temeljem kojega je Vijeće za prekršaje PCU Osijek vozača predmetnog vozila proglasilo krivim i izreklo novčanu kaznu u iznosu od 7.500,00 kn.

U porezno upravnom postupku obračunana je trošarina na duhanske proizvode u iznosu od 23.140,00 kn. Roba koja je predmet prekršaja oduzeta je u korist Republike Hrvatske.



Pisane vijesti