Na Graničnom prijelazu Bajakovo spriječen ilegalan prijelaz državne granice

Dana 1. svibnja 2014. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo spriječili su ilegalan prijelaz državne granice  dva državljanina Afganistana.

Naime, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa na ulazu u prostor EU, na ulazni trak za teretna motorna vozila pristupilo je teretno motorno vozilo turskih registracijskih oznaka, u vlasništvu prijevozničke tvrtke iz Turske, a kojim je upravljao turski državljanin.

Budući da je predmetna pošiljka robe koja je bila prijavljena TIR karnetom, temeljem analize rizika određena za detaljni pregled, pristupilo se detaljnom pregledu koji je započeo RTG-uređajem. Nakon što su na RTG-snimku uočene dvije osobe, pristupilo se otvaranju kamiona i detaljnom pregledu robe.

Detaljnim pregledom tovarnog prostora utvrđeno je da roba (ventili, kreveti i dijelovi, posteljina, košulje) odgovara prijavljenoj, ali su istovremeno u prednjem dijelu prikolice pronađene dvije ilegalne osobe za koje je utvrđeno da su državljani Afganistana.
 
Vozač teretnog vozila i ilegalne osobe predane su na daljnje postupanje policijskim službenicima PGP Bajakovo te je po završetku kriminalističkog istraživanja vozač pušten, a ilegalne osobe su zadržane u policijskim prostorijama.
 
Ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo su protiv vozača kamiona podnijeli optužni prijedlog radi počinjenja carinskog prekršaja iz članka 75. stavak 1. točka 19. Zakona o provedbi carinski propisa Europske unije. U provedenom prekršajnom postupku okrivljenik je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1.200,00 kn koju je platio u 2/3 iznosu na mjestu počinjenja prekršaja kao i iznos od 200,00 kn troškova prekršajnog postupka.



Pisane vijesti