Na području pcu osijek zapljena dvije tone osušenog duhana u listu, sitno rezanog duhana za pušenje i pet rezačica za duhan

Dana 22. siječnja 2014. godine, na području mjesne nadležnosti PCU Osijek, ovlašteni carinski službenici Službe za nadzor CU Virovitica u suradnji s ovlaštenim carinskim službenicima Odjela za mobilne jedinice Zagreb i Varaždin te policijskim službenicima PU virovitičko-podravske, temeljem prethodno izdanih Naredbi za pretragu stambenih prostorija i drugih prostora nadležnog prekršajnog suda, obavili su 22 dokazne radnje: pretrage stambenih prostorija i drugih prostora kod osoba s područja Virovitičko-podravske županije za koje je postojala osnovana sumnja da nezakonito postupaju s duhanom i duhanskim prerađevinama kao trošarinskim proizvodima.

Prilikom pretraga, koje su provedene uz pomoć dva službena psa za detekciju duhana i duhanskih proizvoda, kod devet fizičkih osoba (hrvatski državljani) utvrđeno je nezakonito posjedovanje, čuvanje i raspolaganje osušenim duhanom u listu i sitno rezanim duhanom za pušenje, što je suprotno odredbama članka 21. stavka 2. točka 3. Zakona o trošarinama.

Sukladno ovlastima propisanim člankom 23. Zakona o carinskoj službi, CU Virovitica će prekršiteljima izdati prekršajne naloge. Za ovaj trošarinski prekršaj propisana je novčana kazna za fizičke osobe u iznosu od 5.000,00 kuna do 100.000,00 kuna. U porezno-upravnom postupku slijedi donošenje poreznih rješenja radi novoutvrđenih obveza trošarine na sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje u ukupnom iznosu od 817.408,75 kuna.
Nakon provedenih dokaznih radnji, sukladno odredbama članka 104. Zakona o trošarinama, ovlašteni carinski službenici oduzeli su ukupno 1.989,65 kg osušenog duhana u listu pripremljenog za rezanje, 136,315 kg sitno rezanog duhana i 5 rezačica za duhan.



Pisane vijesti