Provedene aktivnosti u otkrivanju prekršaja vezanih uz trošarinske proizvode

Služba za mobilne jedinice Središnjeg ureda Carinske uprave u svojim redovnim aktivnostima praćenja i nadzora u unutrašnjosti Republike Hrvatske, u dane 23. i 24. studenog 2013. godine otkrila nekoliko slučajeva u kojima su povrijeđene odredbe Zakona o trošarina.

Naime na području Grada Zagreba, službenici Odjel za mobilne jedinice Zagreb zatekli su fizičku osobu kako iz garaže prema osobnom vozilu nosi PVC vreće u kojima su se nalazile cigarete i sitno rezani duhan bez nadzornih markica Ministarstva financija.  Količina koja se nalazila u PVC vrećama bila je 2190 komada raznih vrsta cigareta i 20,25 kilograma sitno rezanog duhana. Podnesena je kaznena prijava protiv počinitelja nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu te zahtjev za naplatu trošarine Područnom carinskim uredu Zagreb u ukupnom iznosu od 21.900,00 kn.

Istog dana, prilikom kontrole kioska i skladišnog prostora jednog obrta, pronađena je veća količina alkoholnog pića bez nadzornih markica Ministarstva financija, u količini od 288 komada bočica žestokog alkoholnog pića po 0,01 litra, 6 komada boca od 1 litre, 73 kutije cigareta također bez nadzornih markica RH te 54 paketa pirotehničkih sredstava za koje pravna osoba, obrtnik nema odobrenje za prodaju i skladištenje. Po obavijesti nadležno prekršajnom sudu ishođen je nalog za pretragu stambenog i dvorišnog objekta spomenutog obrtnika. Pretragom navedenih prostorija pronađeno je 637 kutija raznih vrsta cigareta, 8,5 kg sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija, kao i 3493 kutije raznih marki cigareta i 2680 kg sitno rezanog duhana sa nadzornim markicama Ministarstva financija. Podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu.

Službenici Odjela za mobilne jedinice Rijeka na naplatnoj postaji Kikovica (Rijeka - Zagreb) prilikom pregleda prostora za smještaj prtljage putnika, u autobusu bosansko-hercegovačkih registracijskih oznaka pronašli su putnu torbu u kojoj se nalazilo 5 kg sitno rezanog duhana. Istu je pronašao službeni pas za detekciju duhana i duhanskih proizvoda kojeg službenici koriste u provedbama svojih aktivnosti. Predmetni duhan privremeno je oduzet i podnijet prekršaj sukladno odredbama Zakona o trošarinama, te podnijet zahtjev za naplatu trošarine.



Pisane vijesti