Spriječen pokušaj nezakonitog unosa zaštićenih primjeraka živih životinjskih vrsta na rgp erdut

Dana 16. studenog 2013. godine ovlašteni carinski službenici Područnog carinskog ureda Osijek, RGP Erdut spriječili su nezakonit unos zaštićenih primjeraka živih životinjskih vrsta, koje je pokušao prokrijumčariti hrvatski državljanin u osobnom vozilu hrvatskih registarskih oznaka.

Prilikom provedbe mjera carinskog nadzora i kontrole te obavljanja carinskih formalnosti, carinski službenici RGP Erdut pristupili su pregledu i pretrazi vozila, što je rezultiralo pronalaskom divljih životinjskih vrsta: pauka, guštera te vrsta škorpiona koja se nalazi na PRILOGU B Uredbe EZ 338/97, odnosno njezina trgovina i promet regulirani su dopuštenjima za uvoz i izvoz.

Pronađene vrste su:

  • pauk (lat. Acanthoscurria geniculata) – jedan primjerak;
  • pauk (lat. Poecilotheria regalis) – jedan primjerak;
  • pauk (lat. Lasiodora parahyban) – tri primjerka;
  • gušter macaklin (lat. Eublepharis macularius) – šest primjeraka; 
  • škorpion (lat. Panadinus imperator) – jedan primjerak;
  • ampule s jajašcima i mladim paucima – trideset primjeraka.

O događaju je obaviješten nadležni inspektor zaštite prirode koji je spomenute vrste determinirao kao i Županijska veterinarska inspekcija koja je privremeno zadržane vrste životinja zbrinula sukladno vererinarskim propisima.

Protiv počinitelja prekršaja, hrvatskog državljanina podnesen je optužni prijedlog prekršajnom Vijeću PCU Osijek, zbog pokušaja unosa navedenih zaštićenih vrsta životinja na gore opisan način.



Pisane vijesti