Obuka o NCTS-u

 

        U Centru za obuku Carinske uprave Republike Hrvatske održan je program obuke na temu „Zajednički (opći) provozni postupak, provozni postupak kroz Zajednicu i NCTS“. Obuka je održana u vremenu od 13. studenog do 17. studenog 2006 godine.

        Obuka je bila namijenjena carinskim djelatnicima koji su imenovani za djelatnike Službe za pomoć korisnicima NCTS-a (međunarodno poznatije kao „Help Desk za NCTS“) te djelatnike imenovane za pozicije „regionalnih koordinatora za provozne postupke i NCTS“.

        Da bi NCTS sustav mogao funkcionirati u složenom sustavu od 30 ( a uskoro i više) zemalja te nekoliko tisuća carinskih ispostava potrebno je, prema jasno propisanim pravilima, stvoriti organizacijsku, tehničku i kadrovsku strukturu koja ima zadatak osigurati nesmetano funkcioniranje NCTS-a odnosno provoznih postupaka. Dio tog sustava koji ima zadatak osigurati funkcioniranje NCTS-a jesu sustav „Help desk“ službi te mreža nacionalnih i regionalnih koordinatora za provozne postupke i NCTS.

        Sukladno obvezama proisteklim iz NCTS projekta početkom 2006. godine imenovani su voditelj „help desk službe“, te djelatnici za rad u „Help desk“-u kao i „regionalni koordinatori za provozne postupke“.

        Kako je sljedeća mjera nakon spomenutih imenovanja obuka uključenih djelatnika o provoznim postupcima i NCTS-u , projektni NCTS tim (koji na projektu radi još od rujna 2005) kao jednu od obveza, sačinio je plan obuke osoba uključenih u provozne postupke i NCTS.

        Održana obuka imala je za cilj pobliže uputiti slušatelje u Konvenciju o zajedničkom provoznom postupku iz 1987 (kao osnovu zajedničkog provoznog postupka) , zatim u Carinski kodeks EU i Uredbu za provedbu carinskog Kodeksa EU (kao osnova provoznog postupka Zajednice) te u sam NCTS i način njegovog funkcioniranja.

        Održana obuka predstavlja početak dugotrajnog procesa koji će obuhvatiti sve carinske djelatnike koji rade na provoznim postupcima , te sve gospodarske subjekte koji će biti učesnici u provoznim postupcima i NCTS-u (proizvođače, trgovačke kompanije, špeditere,…) a započeti će u 2007 godine.

        Predavanja su pripremili i obuku održali članovi Projektnog tima za NCTS.

        Sudeći prema prema interesu slušatelja i njihovom aktivnom sudjelovanju u programu, proces obuke carinske službe (ali i drugih korisnika) o novostima u provoznom postupku uspješno je započeo

 
 
 

 



Pisane vijesti