Ovlašteni carinski službenici Odjela za mobilne jedinice Rijeka otkrili povrede carinskih i trošarinskih propisa

Dana 26. rujna 2013. godine, na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Rijeka, ovlašteni carinski službenici Službe za mobilne jedinice, Odjela za mobilne jedinice Rijeka, provodili su pojačani carinski i trošarinski nadzor, slijedom čega je otkriveno nekoliko nepravilnosti.

U mjestu Dražica, u blizini kružnog toka zatečeno je teretno motorno vozilo hrvatskih registracijskih oznaka, ispred kojeg je hrvatski državljanin nudio na prodaju voće i povrće iz vlastite proizvodnje, iako nema odobrenje predstavničkog tijela grada ili općine, čime je počinjen prekršaj opisan u članku 71. stavak 1. točka 7. Zakona o trgovini. Roba, u ukupnoj količini od 13.575 kg privremeno je oduzeta do okončanja prekršajnog postupka.

U istom vozilu utvrđena je povreda trošarinskih propisa, zbog postojanja sumnje u nenamjensku upotrebu pogonskog goriva, s obzirom na prisutnost goriva što ukazuje na postojanje plinskog ulja označenog plavom bojom. Protiv počinitelja bit će pokrenuta prekršajna prijava, za prekršaj opisan u članku 102. stavak 1. točka 79. Zakona o trošarinama.

Istog je dana na Kontejnerskom terminalu Brajdica izvršen pregled kontejnera zbog sumnje u povredu prava intelektualnog vlasništva, te je utvrđeno da se u istom nalazi obuća i odjeća, te slušalice u ukupnoj količini od 250 kartona. Roba je do okončanja postupka smještena u carinsko skladište, a u konkretnom slučaju radi se o slijedećim robnim markama: Ferrari, Hilfiger, Speedo, Scuba-sub, Schiesser.



Pisane vijesti