NCTS faze 5 – obavijest dionicima u provoznom postupku

Temeljem odluke Europske komisije rok za potpunu implementaciju Novog kompjuteriziranog provoznog sustava  - NCTS faze 5 je 21. siječnja 2025. godine.

Nastavno na prethodne obavijesti o produljenju trajanja prijelaznog perioda za sustave NCTS-P5 i AES koji su objavljeni na mrežnim stranicama Carinske uprave, podsjećamo dionike provoznog postupka da su do navedenog datuma sve ugovornice Konvencije o zajedničkom provoznom postupku (EU 27 + Švicarska i Lihtenštajn, Island, Norveška, Turska, Sjeverna Makedonija, Srbija, Velika Britanija, Ukrajina i Gruzija od prosinca 2024. g.) obavezne sustav NCTS faze 4 zamijeniti sustavom NCTS faze 5, usklađenim s Carinskim zakonikom Unije i Prilogom B Delegirane uredbe Komisije i Prilogom B Provedene uredbe Komisije.
 
S tim datumom prestaju prijelazne odredbe za primjenu svih pravila i uvjeta propisanih u Prilogu B Delegirane uredbe Komisije i Prilogu B Provedene uredbe Komisije, koje se osobito odnose na razvrstavanje robe na tarifni broj Harmoniziranog sustava (6 znamenaka) i uporabu pojednostavnjenog postupka provoza pri prijevozu robe željeznicom uz uporabu CIM teretnog lista kao provozne deklaracije.
 
Također, a vezano uz obraćanje carinskih otpremnika koji se odnosi na obaveznost podatka o EORI broju za primatelje iz trećih zemalja koji će se pojaviti kao sudionici u provoznom postupku, obavještavamo da su podaci u provoznoj deklaraciji koji se odnose na stranke, konkretno podaci o primatelju (Podatkovni element 13 03) (naziv, adresa, identifikacijski broj) obavezni na razini glavne pošiljke (HC), razini interne pošiljke (MC) te razini stavke interne pošiljke (HI).
 
Ako će se provozna carinska deklaracija podnositi za primatelja u trećoj zemlji u podatkovnom elementu (PE) 13 03 017 (Identifikacijski broj primatelja) navedeno polje će se puniti s brojem gospodarskog subjekta iz treće zemlje (eng. third country unique identification number) tzv. TCUIN, ako je poznat i ako mu je dodijeljen.
 
Međutim, ako podnositelju provozne deklaracije (korisniku postupka i/ili zastupniku) neće biti poznat TCUIN broj primatelja iz treće zemlje, podaci u deklaraciji će se puniti unošenjem naziva i adrese primatelja iz treće zemlje (Ulica i broj, Zemlja, Poštanski broj, Mjesto).  
 
Prethodno navedeno, odnosi se na provozne carinske deklaracije koje će se podnositi u otpremnim carinskim uredima u Republici Hrvatskoj.

S tim u vezi, gospodarski subjekti iz treće zemlje koji će se pojaviti kao jedan od dionika u provoznom postupku u Republici Hrvatskoj nisu obavezni ishoditi EORI broj.

Pisane vijesti