Delegacija Carinske uprave na seminaru EK u Budimpešti

U fokusu seminara Europske komisije i mađarskog predsjedništva Vijećem EU bilo je povećanje konkurentnosti gospodarstva kroz unaprjeđenje koncepta pouzdanih gospodarstvenika u carinskom poslovanju.

U Budimpešti je od 16. do 18. listopada održan seminar na upravljačkoj razini carinskih službi država članica EU i Europske komisije - DG TAXUD-a, na temu povećanja konkurentnosti gospodarstva kroz unaprjeđenje koncepta pouzdanih gospodarstvenika u carinskom poslovanju. Novi koncept se trenutno raspravlja u okviru reforme carinskog zakonodavstva u Vijeću EU, a seminar je imao svrhu raspraviti različite pristupe u modernizaciji ovog koncepta te dobiti usuglašen smjer za konačno definiranje ovog koncepta.

Delegaciju Carinske uprave predvodio je ravnatelj Carinske uprava Mario Demirović, koji je bio i sudionik panela „Olakšavanje carinskih formalnosti gospodarstvenicima od povjerenja“, uz načelnicu Sektora za carinsku politiku DG TAXUD-a Michele Perolat, francuskog Direktora carine Floriana Colasa i direktoricu carinske službe Špoanjolske Nereu Rodriguez Entremonzagu.

U okviru seminara održana je i ceremonija uručenja priznanja - certifikata i medalja CELBET stručnog tima, koji privodi kraju svoje 7-godišnje aktivnosti pojačane suradnje na vanjskoj kopnenoj granici EU-a.
Carinska uprava je primila 14 priznanja (za 14 službenika) za podršku ovom stručnom timu i aktivno sudjelovanje njenih službenika tijekom 7-godišnjeg razdoblja.  Nastavak rada CELBET-a prenijet će se kroz novi stručni tim EU CAB, koji će suradnju na vanjskoj kopnenoj granici 11 država članica proširiti i na pomorski, zračni i poštanski promet, uz sudjelovanje i mobilnih jedinica iz svih 27 država članica.

Pisane vijesti