Prijelazne odredbe – dokazi o podrijetlu iz turske za industrijske i prerađene poljoprivredne proizvode

Prijelaznim odredbama uz Ugovor o pristupanju RH EU,a vezano na trgovinu industrijskih proizvoda i prerađenih poljoprivrednih proizvode (osim ugljena i čelika) iz Turske, propisano je da iako se radi o carinjenju industrijskih proizvoda za koje bi se mogao primijeniti povlašteni uvoz ukoliko robu prati A.TR potvrda (dokaz da roba ima status robe u slobodnom prometu u Turskoj ili EU) da će se tijekom prijelaznog perioda prihvatit i dokaz o podrijetlu koji je pravilno izdala ili sastavila Turska ili Hrvatska (prije 1.7.2013.) a u okviru preferencijalnih trgovinskih sporazuma koji se primjenjuju između njih. Predmetna dokaz o podrijetlu predstavljat će dokaz o statusu robe puštene u slobodan promet.

Isto pod uvjetom:

  • da su dokazi o podrijetlu i prijevozne isprave izdani ili sastavljeni najkasnije na dan prije dana pristupanja i
  • da je dokaz o podrijetlu podnesen carinskim tijelima u razdoblju od četiri mjeseca od dana pristupanja – (najkasnije do 01.11.2013.).

Isto znači da u prijelaznom periodu od 01.07.2013. do 01.11.13. za sve dokaze o podrijetlu koji su izdani prije 01.07.2013. a odnose se na industrijske ili prerađene poljoprivredne proizvode potrebno je u carinskoj deklaraciji u polju 36 upisati preferencijal 400 (carinska unija), u polje 44/2 upisati šifru N018 za A.TR potvrdu, te identifikacijski broj potvrde o podrijetlu koja je priložena (na način: EUR.1 i identifikacijski broj ili IR i broj i datum računa), u polje 34 za Tursku – TR.



Pisane vijesti