EORI registracija

UVOĐENJE EORI SUSTAVA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Ministarstvo financija, Carinska uprava s danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji započinje s nacionalnom primjenom sustava elektroničke registracije i identifikacije gospodarskih subjekata koji u okviru svojega poslovanja obavljaju djelatnosti obuhvaćene carinskim zakonodavstvom (engl. Economic Operators Registration and Identification System), tzv. EORI sustava.

Kako bi svi hrvatski gospodarski subjekti koji s danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji imaju namjeru poslovati, odnosno obavljati djelatnosti iz nadležnosti carinskog zakonodavstva Europske unije, imali dodijeljen EORI broj od 01.07.2013. nužno je da mjesno nadležnom carinskom uredu podnesu Zahtjev za dodjelu EORI broja ( postupak registracije omogućen je od 01.02.2013). S obzirom da sam postupak registracije može potrajati nekoliko dana, preporuča se da se Zahtjev za dodjelu EORI broja podnese nekoliko dana ranije prije carinske aktivnosti. ( Vidjeti prilog: Gdje podnositi Zahtjev za dodjelu  EORI broja od 01.07.2013.)

EORI brojevi koje su hrvatski gospodarski subjekti koristili u državama članicama Europske unije (izdavatelj je neka od carinskih službi Europske unije) danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji ne mogu se koristiti. Ako će navedeni gospodarski subjekti obavljati djelatnosti iz domene carinskog zakonodavstva dužni su imati hrvatski EORI broj kojeg će dobiti od hrvatskog carinskog tijela (mjesno nadležnog Carinskog ureda) na osnovu podnesenog zahtjeva.

Osnova za izdavanje potvrde o EORI broju za hrvatske pravne i fizičke osobe je da su upisane u OIB registar, odnosno da imaju osobni identifikacijski broj. Stoga prije podnošenja zahtjeva za dodjelu EORI broja mjesno nadležnom Carinskom uredu carinarnici uputno je (u svrhu ubrzanja postupka dodjele EORI broja) da u ispostavama Porezne uprave provjere jesu li im podaci koje će navesti u zahtjevu za dodjelu EORI broja u skladu s podacima u OIB registru (podaci o nazivu/ imenu i prezimenu, puna adresa sjedišta/prebivališta i OIB).

Strane (osobe iz trećih zemlja) pravne, fizičke osobe i nosiotelji TIR karneta Zahtjev za dodjelu EORI broja zajedno s propisanim prilozima iz Naputka o EORI broju (vidjeti u priloženim dokumentima) podnose se carinskom uredu prije započinjanja bilo koje carinske aktivnosti u kojoj se zahtjeva EORI broj. Pri tome Zahtjev se podnosi mjesno nadležnom carinskom uredu provođenja prve radnje obuhvaćene carinskim propisima na koju se nadovezuje obveza registracije.

U nastavku je priložena sva relevantna dokumentacija koja sadrži informacije o EORI sustavu.



Pisane vijesti