Stop nezakonitoj trgovini alkoholnim pićima

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Rijeka spriječili su nezakonitu prodaju 350 litara žestokog alkoholnog pića.

Provodeći pojačane mjere nadzora 8.srpnja 2024. godine  ovlašteni carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Rijeka zaustavili su u neposrednoj blizini Kikovice  osobno vozilo hrvatskih registarskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin. Pregledom osobnog vozila pronađeno je 14 PVC spremnika, pojedinačne zapremine 25 litara, ispunjenih s ukupno 350 litara žestokog alkoholnog pića - rakije, bez prateće dokumentacije.

Okrivljeni nije registriran kao mali proizvođač jakog alkoholnog pića i navedenom radnjom počinio je prekršaj opisan u članku 133. stavak 1. točka 3. Zakona o trošarinama jer je nezakonito posjedovao i prevozio predmete oporezivanja na koje sukladno odredbama ovog zakona nije obračunata i plaćena trošarina. Stoga će mu biti izdan prekršajni nalog s predviđenom novčanom kaznom u iznosu od 5.100,00 eura.

Pronađena roba je oduzeta, a nadležnom carinskom uredu bit će podnesen zahtjev za donošenje rješenja o naknadnom obračunu trošarine na jaka alkoholna pića u iznosu od 1.114,87 eura.
       

Pisane vijesti