TARIC dostupan na web stranici Carinske uprave

Na web stranici Carinske uprave od danas je za sve korisnike izvan lokalne mreže javno dostupan Sustav za integrirano upravljanje tarifom (engl. Integrated Tariff Management System, ili skraćeno ITMS), koji će ući u primjenu s danom pristupanja Europskoj uniji, odnosno 1. srpnja 2013. godine.

Trenutno su kroz ITMS sustav Carinske uprave dostupne sljedeće aplikacije:

-      TARIC (fr. Tarif Integré Communautaire) ili integrirana tarifa Zajednice i

-      kvote, aplikacija za tzv. “first come – first serve” kvote.

ITMS sustavu Carinske uprave možete pristupiti s naslovnice web stranice www.carina.hr, kroz izbornik „SERVIS“, podizbornik „TARIC“. Na ovom mjestu, osim pretraživanja TARIC-a i kvota, gospodarski subjekti mogu preuzimati i xml datoteke s nomenklaturom i mjerama, koje su im potrebne za vlastite IT sustave.

TARIC predstavlja bazu podataka u kojoj su integrirane sve mjere zajedničke tarifne, trgovinske i poljoprivredne politike, primjenjive u trgovini s trećim zemljama, koje su dijelom pravne stečevine Europske unije i slijedom toga izravno primjenjive na cijelom području Europske unije. TARIC održava Europske komisija, čime je osigurana pravovremena i jedinstvena primjena mjera od strane svih zemalja članica. Istovremeno, TARIC osigurava svim zainteresiranim gospodarskim subjektima transparentan prikaz svih primjenjivih mjera, kako u uvozu tako i u izvozu.

Kroz modul za pretraživanje TARIC-a, moguće je pretraživati nomenklaturu, uvozne i izvozne mjere te vršiti obračun davanja pomoću tarifnog kalkulatora koji će se od 1. srpnja 2013. godine koristiti i za potrebe obrade uvoznih i izvoznih carinskih deklaracija. Dodatno, za pregled su dostupni i neki šifarnici sadržani u TARIC-u, na primjer, zemljopisna područja, certifikati, jedinice mjere i drugo.

Međutim, napominjemo da u ovom trenutku sadržaj TARIC-a dostupan samo na engleskom jeziku i nije produkcijski, što znači da ne mora nužno odgovarati dnevno aktualnim podacima objavljenim na web stranici Europske komisije. Produkcijski podaci, uključujući hrvatsku jezičnu verziju koju je za potrebe objave osigurala Carinska uprava Republike Hrvatske, biti će dostupi vrlo brzo, čim Europska komisija uvrsti hrvatske prijevode u centralnu TARIC bazu podataka. Nadalje, tijekom svibnja će u TARIC biti uvrštene i nacionalne tarifne mjere (PDV, trošarine i posebni porezi), nakon čega obračun putem tarifnog kalkulatora biti potpun.

Aplikacija za kvote omogućuje svim zainteresiranim gospodarskim subjektima pretraživanje podataka o stanju iskorištenosti carinskih kvota koje se dijele prema redoslijedu prihvaćanja carinskih deklaracija za puštanje u slobodni promet (tzv. “first come – first serve” način raspodjele). Kroz aplikaciju je moguće konzultirati balans svake pojedinačne kvote, dinamiku trošenja, datum iscrpljivanja i druge relevantne podatke. Od posebnog je značaja što je ove podatne moguće pretraživati i za prethodne godine, što zainteresiranim gospodarskim subjektima omogućuje lakše planiranje poslovnih aktivnosti vezano uz potencijalno korištenje određene carinske kvote.



Pisane vijesti